22.6 C
București
miercuri, 10 august 2022

Facultatea de Muzică și Teatru a UVT propune Proiectul „Mozart”, un eveniment liric prilejuit de examenul de licență al sopranei Marina Santrač

Publicat pe


Universitatea de Vest din Timișoara oferă timișorenilor un eveniment liric special, Proiectul „Mozart”, pe care Facultatea de Muzică și Teatru îl propune comunității timișorene și care va fi organizat în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara, în seara zilei de miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19. Evenimentul lyric este prilejuit de susținerea examenului de licență de către soprana Marina Santrač, studentă internațională a UVT. Concertul va conține două ópusuri semnate de Mozart, diferite ca gen, dar apropiate ca perioadă de compoziție, marcând, unul copilăria, celălalt adolescența geniului de la Salzburg.

Motetul Exsultate, jubilate(K 165 / K 158a), pentru voce de sopran, orchestră și orgă, a fost compus și prezentat public într-o primă variantă în 17 ianuarie 1773, în timpul șederii la Milano a compozitorului, cu puțin timp înainte ca acesta să împlinească 17 ani. Cunoscută ca varianta „Salzburg”, a fost mult timp pierdută și redescoperită abia în 1978. Totuși, varianta originală, cea de la „Milano”, a fost cea care s-a impus în decursul timpului și este și astăzi cea mai cântată.

Cea de-a doua lucrare din program, Bastien und Bastienne (K 50 / 46 b), este o operă comică cu caracter pastoral într-un singur act, una din cele mai timpurii lucrări de gen a lui Mozart, scrisă de acesta la numai 12 ani (1768). Lucrarea, de tip singspiel, cuprinde în afara ariilor și ansamblurilor vocal-instrumentale și un text vorbit sub formă de recitative, în genul operetei.

Soprana Marina Santrač, care își susține examenul de licență în cadrul evenimentului concertistic de miercuri, este născută în Serbia, în proximitatea graniței cu România, localitatea Vršac. După terminarea studiilor primare și gimnaziale, parcurge anii de liceu la Novi Sad, devenind ulterior studentă și absolvind cu brio Academia de Artă din localitate (secția pictură) în anul 2018. Studiază în paralel Canto în cadrul Liceului de Muzică „Isidor Bajić” cu Marta Balaž, studii încheiate cu succes în anul 2017. Pasiunea pentru muzică este exprimată plenar în anul 2018, când decide să dea admitere la Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Clasa de Canto a profesorului Marius Manyov, reușind prima la examenul de admitere.

Miercuri seară, Marina Santrač își va dovedi din plin calitățile de artist liric, dobândite pe parcursul celor patru ani de studio universitar la UVT, și exersate în numeroasele apariții publice materializate prin examene, audiții, concerte, spectacole și recitaluri. Pentru reușita deplină a acestui ultim concert, distribuția solistică la fi completată cu un tenor și un bas, dintre actualii și foștii studenți ai Facultății de Muzică și Teatru, precum și de acompaniamentul unui grup instrumental de calitate, care și-a probat armonia orchestrală prin mai multe frumoase colaborări, în ultimii ani.

Sursa: debanat.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri