4.1 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Fapte incredibile de sacrificiu ale soldaților Ucrainei, prezentate de presa britanică: Geniștii de lângă Robotîne curăță câmpurile minate în genunchi

Publicat peCheia victoriilor din zona Robotîne din regiunea Zaporoji, în timpul contraofensivei au fost geniștii ucraineni care aproape că s-au târat prin câmpurile de mine pentru a deschide calea echipamentelor militare și, de asemenea, împreună cu infanteriea, au curățat tranșeele rusești și clădirile capturate.

La sfârșitul lunii august, ministrul ucrainean de Externe Dmitri Kuleba, le-a spus diplomaților francezi cum un grup de 31 de luptători au făcut posibilă eliberarea satului Robotîne: apărătorii s-au târât prin câmpuri de mine timp de 18 ore, apoi au defrișat o plantație forestieră, apoi au traversat câmpuri minate din nou și au luat cu asalt pozițiile inamice.

Acum eroismul soldaților din Brigada 47 mecanizată, care au curățat câmpurile de lângă Robotîne, a fost descris de publicația britanică The Times, care a discutat cu geniștii și cu alți luptători.

Publicația notează că în iunie, când a început contraofensiva armatei ucrainene, principalele speranțe au fost puse în brigăzile blindate care erau antrenate în Germania și erau echipate cu tancuri occidentale Leopard și Challenger 2 și cu vehicule blindate Bardley. Cu toate acestea, trei luni mai târziu, vedetele bătăliei nu au fost comandanții tancurilor, ci geniștii.

În 14 săptămâni de luptă, unitățile ucrainene au avansat puțin peste 13 km, iar munca lentă a geniștilor este cea care determină ritmul ofensivei.

Acești soldați nu se mișcă mai repede decât pot merge cu detectoarele lor britanice de mine Vallon. Ei sunt în genunchi cu detectoare de mână, fac poteci prin câmpurile de mine, adesea sub foc inamic, astfel încât echipamentul ucrainean să poată trece la următoarea țintă; sau aleargă pe jos cu unitățile de asalt pentru a curăța pozițiile de capcanelor rușilor, în plină luptă.”

Un genist în vârstă de 49 de ani din brigada 47, cu indicativul „Bunicul” spune: „Cu toții am vrut ca lupta să meargă mai repede. Dar nici nu ne-am imaginat cât de adânci vor fi câmpurile minate, cât de dens au fost plantate minele.

Totul este minat: câmpuri, păduri, mașini abandonate, tranșee – totul. Așa că am devenit precum livratorii de pizza. Există un câmp minat sau un șanț cu capcană? Cheamă-i pe geniști”.

Echipajele de pe vehiculele Bradley și infanteriștii Brigăzii 47 care au câștigat experiență să se deplaseze prin câmpurile de mine rusești, vorbesc cu încântare despre geniști.

Morok, în vârstă de 41 de ani, care a fost măcelar înainte de război, și acum luptă pe un vehicul Bradley a povestit despre luptele de a la Robotîne.

După ce vehiculul său a lovit o mină, un vehicul de deminare UR-77 din apropiere a fost aruncat în aer de artileria rusă și doi dintre membrii echipajului acestuia au fost uciși, cu toate acestea, cei patru geniști supraviețuitori au ieșit din epavă și, împreună cu Morok și un grup de infanteriști, s-au repezit în față…Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri