25.5 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Fermierii riscă să piardă banii europeni din cauza scumpirilor. Combustibilii și îngrășămintele și-au dublat prețul

Publicat peFermierii care au înființat culturi cu bani europeni riscă să piardă finanțarea din cauza scumpirilor. Combustibilii și îngrășămintele au ajuns la prețuri amețitoare.

Mulți au renunțat să mai cultive toată suprafața, deși s-au angajat să atingă anumite ținte când au primit bani de la Bruxelles. Însă acum nu le mai pot respecta.

Acest fermieri din Bihor a accesat 40.000 de euro, printr-un proiect european pentru tineri. A primit, deja, prima tranșă – de 30.000 de euro – și a înființat două culturi, pe două hectare de teren – una de ceapă și alta de porumb zaharat. Acum, el trebuie să producă suficient cât să încaseze o anumită sumă, menţionată în proiect. O sarcină aproape imposibilă după creșterea prețurilor la combustibili, dar mai ales la îngrășăminte.

Alex Buzle – fermier: „Ne afectează foarte puternic, și în primul rând azotul, motorina, astea de bază, fără de care nu poți înființa o cultură. Dacă n-ar fi, să n-am proiect, atuncea mi-aș permite să mai reduc suprafața, sau să nu însămânțez atâta. Avem controale, nu ne permitem să nu semănăm”.

În altă parte a județului, un alt tânăr fermier se confruntă cu aceleași probleme. Pentru Sebastian este şi mai dificil, pentru că trebuie să cultive o suprafață mult mai mare – 12 hectare, iar condiţiile impuse când a primit finanțarea sunt foarte clare.

Sebastian Hosu – fermier: ”Ne afectează, să zic, din cauza condiționării, pentru că noi avem un plan de afacere, pe care tre să îl urmăm, pe acel plan se bazează tot proiectul. Nu avem ce să facem, noi tre să mergem înainte, orice-ar fi”.

Cristian Buzlea – director AFIR Bihor: „O primă obligație contractuală, este cea legată de păstrarea culturilor pe care și le-a propus în cererea de finanțare, o altă obligație contractuală este legată de achiziția utilajelor pe care și le-a propus în cererea de finanțare”.

Specialiștii spun că nu se pot face concesii. S-ar crea un precedent, iar toți cei care au primit fonduri ar fi îndreptăţiţi să ceară şi ei înlesniri.

Octavian Dan – consultant agricol: „Cei care au beneficiat de finanțări europene, și se află în perioada de implementare sau de monitorizare, practic sunt legați de mâini și de picioare”.

Peste 12.000 de tineri din toată țara au accesat fonduri europene prin acest proiect, potrivit datelor Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Singura lor speranță, ca să nu piardă banii, ar fi să primească o păsuire – adică un termen mai lung pentru a-şi duce la îndeplinire obligaţiile.

 Sursa: stirileprotv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri