12.7 C
București
luni, 27 martie 2023

Cele mai bune filme ale anului și cele mai bune interpretări. …

Publicat pe


165 de critici din întreaga lume au votat cele mai bune filme ale anului, într-un sondaj realizat de publicația IndieWire.

Unul dintre filme conduce detașat în majoritatea categoriilor, iar faptul că există consens ne-a determinat să preluăm clasamentul.

Anul trecut, sondajul anual al criticilor de la IndieWire era dominat de The Power of the Dog. Acum, o victorie detașată s-a produs din nou. Cu 165 de critici și de jurnaliști votând pentru cele mai bune filme și roluri în sondajul de anul acesta, filmul lui Todd Field Tár a ajuns pe locul 1 în preferințele mai multor jurnaliști de la IndieWire, The New Yorker, Rolling Stone, The Hollywood Reporter, The Atlantic și Entertainment Weekly, a jurnaliștilor freelanceri și a cronicarilor de film ale ziarelor, site-urilor web, radioului și a TV-ului din întreaga Europa, America Latină, Africa și Asia – pe lângă Statele Unite și Canada.

Participanților li s-a cerut să voteze numai pentru filmele care au fost distribuite în sălile de cinema, pe streaming sau pe Video on Demand în Statele Unite de-a lungul anului calendaristic trecut. Pentru cea de-a treia oară, acest sondaj a oferit un premiu pentru Cel mai bun rol fără departajare de gen.

Împreună cu victoriile copleșitoare la Cel mai bun film, și la Cel mai bun regizor și Cel mai bun scenariu, Tár a dominat categoria interpretativă, cu Cat Blanchett în rolul celebrei dirijoare și a bruștei ei căderi în dizgrație.

Personajele complexe sunt astăzi la ordinea zilei, lucru dovedit de categoria „Cele mai bune roluri”, în care au intrat anul acesta versiunile multiple ale propriei persoane jucate de Michelle Yeoh – locul 3 în clasament cu Everything Everywhere All at Once sau altele, în moduri mai subtile, precum Paul Mescal – locul 8 cu filmul Aftersun (în care este un tată iubitor, dar și un om tulburat) sau Guslangie Malanga – locul 10 în clasament cu filmul Saint Omer (este o mamă criminală, dar lupta ei încă aduce compasiune).

Contradicții precum cele de mai sus apar și în categoria „Cel mai bun documentar”, în care au intrat în top All the Beauty and the Bloodshed – portretul artistei fotograf Nan Goldin, apoi cazul cuplului de vulcanologi Catherine și Maurice Krafft în Fire of Love (locul 2 în clasament ), David Bowie în Moonage Daydream (locul 3 în clasament) sau a dizidentului rus Navalnîi (locul 6). Apoi, Mr. Bachmann and His Class (locul 9) pare să conțină o lume întreagă de descoperit de către public.

Criticilor li s-a cerut și să voteze cele mai bune filme ce se vor lansa la cinema în 2023, pe care le-au văzut deja, iar în topul listei a fost Showing Up al lui Kelly Reichardt, care a avut premiera la Cannes și a mai apărut la alte câteva festivaluri în 2022.

Cel mai bun regizor:
1. Todd Field, TÁR
2. Daniel Kwan and Daniel Scheinert, Everything Everywhere All at Once
3. S.S. Rajamouli, RRR
4. Steven Spielberg, The Fabelmans
5. Charlotte Wells, Aftersun
6. Park Chan-wook, Decision to Leave
7. Martin McDonagh, The Banshees of Inisherin
8. Jerzy Skolimowski, EO
9. Jordan Peele, Nope
10. Alice Diop, Saint Omer

Cel mai bun documentar:
1. All the Beauty and the Bloodshed
2. Fire of Love
3. Moonage Daydream
4. All That Breathes
5. Descendant
6. Navalny
7. Three Minutes: A Lengthening
8. The Janes
9. Mr. Bachmann and His Class
10. La egalitate: Sr./We Need to Talk About Cosby

Cel mai bun film din 2023:
1. Showing Up
2. Godland
3. Close
4. De Humani Corporis Fabrica
5. PacifictionSursa: www.cinemagia.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri