6.8 C
București
vineri, 31 martie 2023

Cronică The Good Doctor: plusurile şi minusurile unui serial popular

Publicat pe


Cu începere din 9 martie, cel mai nou sezon al serialului The Good Doctor/Doctorul cel bun este difuzat pe AXN şi ne-am dat seama că, deşi am urmărit cu atenţie această dramă medicală, încă nu i-am acordat o cronică pe Cinemagia. Cu abordarea lor procedurală (unul sau mai multe cazuri a căror rezolvare este oferită în fiecare episod) şi o bogată paletă de drame umane, serialele cu medici se numără printre cele mai populare subgenuri ale televiziunii: să vedem mai jos prin ce iese în evidenţă The Good Doctor.

Răspunsul este aici mai mult decât evident: protagonistul Shaun Murphy suferă de sindromul savantului, în sensul că dispune de o cunoaştere inegalabilă în domeniul medicinii şi al tainelor corpului uman, dar autismul face ca abilităţile sale sociale să lase de dorit. Sinceritatea sa extremă şi dificultatea în a înţelege dedesubturile comunicării non-verbale sunt întotdeauna un handicap în interacţiunile lui Shaun într-un domeniu unde comunicarea e vitală. Probabil că unul din marile plusuri ale serialului este tocmai acela că demontează ceea ce mulţi dintre noi consideră un dat, anume comunicarea, şi brodează o mulţime de poveşti pline de învăţăminte despre dificultăţile comunicaţionale ale lui Shaun, sensibilizând publicul şi emoţionându-l cu nemaipomenitele provocări medicale pe care trebuie să le înfrunte pacienţii spitalului St. Bonaventure.

La începutul serialului nu aveam nicio certitudine că Shaun – excelent interpretat de actorul britanic Freddie Highmore – va putea face faţă stresului unei profesii în care priceperea poate salva o viaţă, în timp ce nepriceperea o poate curma. Sunt o mulţime de episoade unde provocările autismului personajului principal ajung sub lupă, discutând adesea ce anume contează mai mult, comunicarea socială sau îndemânarea pe patul de operaţie. Sau, dacă preferi, ce şanse are Shaun să-şi cultive abilităţile sociale, aşa cum un alt rezident şi le poate cultiva pe cele medicale. Acum, la începutul celui de-al şaselea sezon, putem spune că Shaun şi-a învăţat toate lecţiile şi iată-l chirurg cu drepturi depline, ba chiar iată că una din noile sale provocări este faptul că el însuşi trebuie să fie mentor pentru noii rezidenţi de la St. Bonaventura. Şi nu dăm niciun spoiler dacă îţi dezvăluim că Shaun nu e la fel de diplomat şi răbdător ca mentorii săi din trecut.

Evident, serialele cu medici nu sunt doar despre medicină, ci şi despre relaţiile dintre medici. Relaţiile de la locul de muncă şi modul cum acestea afectează colaborarea profesională sunt un ingredient de seamă în întreg subgenul şi The Good Doctor categoric nu face excepţie. În noul sezon vedem cum se dezvoltă relaţia lui Shaun cu partenera sa Lea (Paige Spara), care tocmai i-a devenit soţie, dar şi consecinţele despărţirii cuplului Alex (Will Yun Lee)-Morgan (Fiona Gubelmann).

Desigur, The Good Doctor suferă de acelaşi neajuns ca şi celelalte seriale cu medici, anume că descoperirea unei noi metode de a vindeca un pacient va veni aproape inevitabil, indiferent de cât de lipsit de speranţă pare cazul. Şi parcă acest serial suferă mai mult din această cauză – până la urmă protagonistul este un savant, cum să nu salveze el mai pe toată lumea? Dar, deşi suspansul este uneori sabotat de această convenţie specifică serialelor cu medici, The Good Doctor se salvează episod de episod cu diverse problematici morale cât se poate de actuale. De exemplu, în sezonul şase, avem o pacientă de 13 ani a cărei viaţă este pusă în pericol de faptul că a făcut sex, cu permisiunea mamei ei, cu prietenul ei de aceeaşi vârstă…

Cel de-al şaselea sezon The Good Doctor are în total 17 episoade.Sursa: www.cinemagia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri