23.9 C
București
duminică, 4 iunie 2023

Mica sirenă: cel mai simpatic remake Disney?

Publicat pe


Am discutat în repetate rânduri despre falimentul creativ al megacorporaţiei Disney, care insistă să ofere remake-uri după vechile succese sau să continue la nesfârşit francize care ar fi trebuit de mult să-şi dea obştescul sfârşit. Dar iată că remake-ul Mica sirenă întrece aşteptările cu o combinaţie fericită de efecte vizuale, energie şi ritm care contrabalansează în parte marele neajuns al acestor remake-uri, anume că ştii în fiecare secundă ce urmează, iar surprizele vin doar din formă şi nu din fond.

Ştim cu toţii povestea, deci nu mai are rost să o reluăm aici. Cel mai mare reproş adus filmului original, laureat cu două Oscaruri (Cel mai bun cântec şi Cea mai bună coloană sonoră) în 1990, era acela că avea în centrul atenţiei o tânără care acceptă un handicap doar pentru a pune mâna pe un bărbat. Cu greu poţi găsi o premisă mai antifeministă decât aceasta în întreg portofoliul Disney, prin urmare marea curiozitate legată de remake privea ajustările aduse poveştii pentru a „acomoda” aşteptările unui public modern. Ei bine, aceste ajustări nu afectează momentele esenţiale şi totuşi mesajul filmului este unul cât se poate de pozitiv.

Dintre toate remake-urile după animaţiile Disney, acesta pare cel mai puţin nenecesar. Nu am văzut Frumoasa şi Bestia şi nici Regele Leu, pentru că din trailere păreau să copieze cadru cu cadru originalele, dar am văzut Alladin şi Mica sirenă este categoric deasupra, mai ales datorită interpretării lui Halle Bailey, care aduce emoţie unui personaj, Ariel, deja ataşant din simplul motiv că vrea să-şi afle locul în lume. Povestea din Mica sirenă 2023 este mai puţin despre „cum pui mâna pe un bărbat” şi mai mult despre a şti ce vrei şi a fi dispus(ă) să faci totul pentru a obţine acel ideal.

O actualizare fericită a poveştii vine şi sub forma prinţului Eric (Jonah Hauer-King). Dacă în filmul original acesta era orfan şi era un simplu obiect al dorinţei pentru Ariel, în remake Eric trebuie să-şi convingă mama adoptivă, regina Selina (Noma Dumezweni), că viziunea sa despre viitorul micului regat, o viziune a deschiderii către alte popoare şi culturi, este viabilă. Practic, itinerariul lui Ariel şi cel al lui Eric, acela de a pune piciorul în prag şi a ieşi de sub papucul părinţilor, se sincronizează, iar mesajul ce rezultă nu mai discută despre sexe, ci despre noua generaţie care trebuie să se facă ascultată de cea veche.

Surprinzător, un mare plus al remake-ului este Melissa McCarthy, actriţa de comedie care nu a reuşit niciodată să depăşească succesul filmului care a făcut-o celebră şi i-a adus o nominalizare la Oscar, Bridesmaids (2011). McCarthy schimbă complet registrul şi se pliază perfect pe Ursula, vrăjitoarea manipulatoare care nu ezită să o sacrifice pe Ariel pentru a se răzbuna pe fratele ei, regele Triton (Javier Bardem), tatăl lui…Sursa: www.cinemagia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri