11.8 C
București
luni, 20 martie 2023

Finlanda a făcut anunțul! Decizie CRUCIALĂ a Turciei privind aderarea sa la NATO

Publicat pe„Turcii au sperat că voi fi acolo pentru a le primi răspunsul când îşi vor anunţa decizia. Bineînţeles, am acceptat invitaţia şi voi merge pentru a primit expresia intenţiilor lor”, a precizat preşedintele finlandez Sauli Niinisto într-un comunicat, relatează AFP și Agerpres. 

Aflat în prezent în campanie electorală pentru un nou mandat, preşedintele turc, care blochează de anul trecut aderarea Finlandei şi Suediei, a lăsat deja de înţeles miercuri dimineaţă că va răspunde favorabil „promisiunii” făcute de a permite ca Helsinki să aderare la Alianţa Nord-Atlantică.

„Ne vom face partea noastră, vom respecta promisiunea făcută. Vineri, ne vom întâlni cu preşedintele, vom face ceea ce ne cere promisiunea”, a declarat Erdogan.

Parlamentul turc este cel care trebuie să ratifice aderarea Finlandei la NATO, prezentată în comun cu Suedia în mai 2022.

Momentan, nu este cunoscută nicio dată pentru această ratificare, rămânând de stabilit dacă votul va avea loc înainte sau după alegerile din Turcia din 14 mai.

Chiar dacă şi Ungaria mai trebuie să ratifice aderarea, un acord din partea Turciei pentru Helsinki deschide larg calea pentru ca Finlanda să intre în NATO.

Finlanda, ţară nordică ce are frontieră cu Rusia, a fost constrânsă la neutralitate de Moscova după Al Doilea Război Mondial, înainte de a deveni nealiniată militar la sfârşitul Războiului Rece.Sursa: www.realitatea.net

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri