25 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Florin Cîțu, despre măsura amânării ratelor: „Nu poți să ascunzi costurile, cineva le va suporta”

Publicat peFlorin Cîțu, fost premier și fost lider PNL, a afirmat vineri că esența unei măsuri de amânare a ratelor la bancă este cine suportă costul, spune, vineri. În plus, el a mai spus că problema este că dobânzile cresc, inflația deja ajunge la două cifre, iar BNR „se pare că încă nu poate să stăpânească fenomenul”.

„Aici, dar dacă este luată această decizie, atunci este luată împreună cu sistemul financiar bancar. Trebuie să știm că toate aceste măsuri reprezintă costuri și esența unei măsuri de amânare a ratelor la bancă este cine suportă costul. Se împarte costul pe cetățeni și pe sistemul bancar, se împarte la 3 și cu statul român?… Eu nu știu dacă băncile pot să amâne împrumuturile fără să facă provizioane, pentru că atunci, în 2020, această decizie a fost la nivelul Uniunii Europene… Dar dacă s-a ajuns la o decizie – și nu am de ce să nu îl cred pe președintele PSD, Ciolacu, că deja e o decizie, atunci oamenii ar trebui să aștepte că de luni această măsură este implementată”, spune fostul premier Florin Cîțu.

El susține că nu pot fi ascunse costurile unei astfel de decizii.

„Nu poți să ascunzi costurile, cineva le va suporta. Le vor suporta clienții, vor suporta băncile, dar dacă s-au înțeles cu băncile, atunci vor prezenta exact că cumva cine suportă costurile. Dar costurile sunt. Problema este alta, că suntem într-un mediu în care dobânzile cresc și atunci e complicat să spui că amâni ratele pentru 9 luni de zile, când dobânzile cresc de la o lună la alta. BNR a crescut dobânzile cu 0,5%. Cred că va crește acest pas, poate e nevoie de 0,75%, poate 1% data viitoare pentru că inflația deja ajunge la două cifre și BNR nu poate să stăpânească fenomenul. Aștept pachetul PNL de măsuri, deocamdată am văzut ce a propus PSD. Aștept măsurile liberale de impulsionare a economiei care țin cont de faptul că resursele în economie sunt alocate de piață, de antreprenori. Înseamnă că PNL a acceptat deja pachetul PNL și mergem mai departe. Nu a existat nicio discuție în PNL. Poate a existat într-un cerc restrâns”, a explicat Cîțu.

Reacția fostului premier și lider PNL vine după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus joi că liderii coaliției de guvernare analizează varianta amânării ratelor la bănci.

De asemenea, Ciolacu a precizat că decizia detaliată va fi prezentată luni de liderii formațiunilor din coaliție.

Vă recomandăm și: FOTO-VIDEO EXCLUSIV | Ce face în miez de zi unul dintre cei mai bine plătiți angajați ai Statului român. Președintele Senatului, ora 12:00: gagicăreală și bere la draft în Dorobanți

Sursa: www.gandul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri