15.6 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023

Fondatorul splatformei de criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried, merge la închisoare

Publicat pe


Un judecător american a revocat vineri cauţiunea fostului miliardar Sam Bankman-Fried, după ce a constatat că există motive probabile ca fondatorul bursei de criptomonede FTX, aflată în faliment din cauza lui, să fi avut un comportament necorespunzător faţă de martori de cel puţin două ori, relatează Reuters, citat de News.ro.

Judecătorul districtual american Lewis Kaplan a anunţat decizia în cadrul unei audieri la tribunalul federal din Manhattan, cu mai puţin de două luni înainte de procesul pentru fraudă programat să înceapă în luna octombrie.

Bankman-Fried stătea cu umerii încovoiaţi, aplecat în faţă la masă şi jucându-se cu un post-it în timp ce judecătorul ordona reţinerea sa. Chipul său a părut inexpresiv, vineri, în timp ce fostul antreprenor considerat cândva genial era scos din sala de judecată în cătuşe de către membri ai Serviciului de Poliţie Judiciară al SUA, după ce în prealabil şi-a scos şireturile de la pantofi, sacoul şi cravata şi şi-a golit buzunarele.

Părinţii săi, ambii profesori de drept la Universitatea Stanford, au fost prezenţi în sala de judecată. Mama sa, Barbara Fried, a dat din cap, în lacrimi, în timp ce pleca, iar tatăl său, Joseph Bankman, şi-a pus mâna la inimă în timp ce privea cum fiul său era condus din sala de judecată spre celulă.

De la arestarea sa, în decembrie 2022, în Bahamas, Sam Bankman-Fried a stat în mare parte izolat în casa părinţilor săi din Palo Alto, California, fiind eliberat în baza unei cauţiuni de 250 de milioane de dolari.

Judecătorul a respins o cerere a apărării de a amâna detenţia lui Bankman-Fried până la judecarea apelului făcut de avocaţii săi la decizia de revocare a cauţiunii.

Decizia ar putea complica eforturile lui Bankman-Fried de a se pregăti pentru proces.

Fostul miliardar în vârstă de 31 de ani este acuzat că a furat miliarde de dolari din fondurile clienţilor FTX pentru a acoperi pierderile fondului său de acoperire Alameda Research.

Bankman-Fried a pledat nevinovat.

CE I SE REPROŞEAZĂ LUI BANKMAN-FRIED

Procurorii federali din Manhattan au făcut prima dată o cerere surprinzătoare de a-l încarcera pe Bankman-Fried luna trecută, spunând că acesta “a depăşit o limită” prin faptul că a împărtăşit cu un reporter de la New York Times scrierile personale ale fostei sale iubite, Caroline Ellison, care era fostul director executiv de la Alameda.

Ellison şi alţi doi foşti membri ai cercului de apropiaţi ai lui Bankman-Fried au pledat “vinovat” pentru fraudă şi au acceptat să coopereze cu procuratura din Manhattan. Se aşteaptă ca ea să depună mărturie împotriva lui la procesul programat pentru 2 octombrie.

Ca parte a condiţiilor de eliberare pe cauţiune, procurorii au putut să-i monitorizeze activitatea telefonică şi de pe internet.

Judecătorul Kaplan a declarat că este îngrijorat de faptul că Bankman-Fried i-a arătat reporterului ce a scris Ellison…Sursa: economedia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri