31 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Forțele armate ruse, la un pas să controleze cea mai mare centrală nucleară din Europa. Ucrainienii blochează drumurile de acces cu zeci de mașini

Publicat peForțele armate ruse ar fi preluat controlul asupra zonei din jurul Zaporizhzhia din Ucraina – cea mai mare centrală nucleară din Europa și una dintre cele 10 cele mai mari din lume.

Rușii, la un pas să controleze cea mai mare centrală nucleară din Europa

Potrivit șefului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, diplomații ruși de la Viena au informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că personalului i s-a permis să-și continue activitatea, scrie irishexaminer.

AIEA i s-a spus că nivelurile de radiații „rămân normale”.

Șase din cele 15 reactoare nucleare ale Ucrainei sunt situate în Zaporizhzhia. Există rapoarte online despre cetățeni ucraineni care blochează drumurile care duc la centrală.

Un videoclip arată ucraineni construind blocaje rutiere improvizate în apropierea orașului Energodar, aproape de Zaporizhzhia.

Sute de muncitori și localnici au blocat un drum de acces către o centrală nucleară ucraineană din apropierea orașului Enerhodar, din sud-estul orașului, în timp ce forțele ruse avansează în zonă.

Localnicii au blocat drumul de acces

Videoclipurile postate pe pagina de Facebook a autorității locale au arătat o mulțime mare purtând steaguri ucrainene blocând drumul miercuri dimineață.

Pentru a bloca artera au fost folosite și camioane de gunoi. Dmytro Orlov, primarul orașului Enerhodar, a declarat pe pagina sa de Facebook: „Am transmis poziția orașului nostru și a locuitorilor săi că ZNPP [Centrala nucleară Zaporizhzhia] se află sub o protecție fiabilă, că lucrătorii și locuitorii din Enerhodar sunt sub steaguri ucrainene. ”

„Toate serviciile municipale funcționează în regim de urgență. Nimeni nu va preda orașul. Oamenii sunt hotărâți”, a adăugat Orlov.

Rusia a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că forțele sale militare au preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralei Zaporizhzhia, a declarat marți directorul general Rafael Mariano Grossi.

Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri