4.9 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023

Foști experți americani în securitate cer SUA să preseze pentru încheierea războiului. Cum ar putea Ucraina să devină o Coree de Sud

Publicat peUn grup de foști oficiali de rang înalt din cadrul securității naționale a SUA a publicat marți o scrisoare deschisă în The New York Times, cerând încheierea diplomatică a războiului dintre Rusia și Ucraina. Scrisoarea a fost semnată de 15 oficiali militari pensionari și experți în securitate națională, inclusiv ambasadorul lui Ronald Reagan în URSS. Toți fac parte din Eisenhower Media Network.

Ei au numit războiul un „dezastru neatenuat” iar SUA ar trebui să depună eforturi pentru a-i pune capăt înainte de a escalada într-o confruntare nucleară. „Războiul Rusia-Ucraina este un dezastru. Sute de mii de oameni au fost uciși sau răniți. Milioane au fost strămutate. Distrugerea mediului și a economiei sunt incalculabile. Devastarea viitoare ar putea fi exponențial mai mare pe măsură ce puterile nucleare se apropie din ce în ce mai mult de războiul deschis,” se arată în scrisoarea foștilor demnitari americani.

Ucraina s-ar putea alătura unor conflicte „înghețate”, spun oficialii americani

Revista politico dezvăluie că responsabilii de la Washington discută opțiunile prin care războiul ruso-ucrainean s-ar putea transforma într-un alt conflict înghețat.

Un reper ar fi confruntarea care a scindat Peninsula Coreeană în anii 50, oficial neîncheiată nici acum. Acest scenariu, consideră Casa Albă, ar putea fi cel mai realist pe termen lung, având în vedere că nici Kievul, nici Moscova nu vor să se recunoască învinse.

Opțiunile discutate în cadrul administrației Biden pentru o „înghețare” pe termen lung includ unde să se stabilească potențiale linii pe care Ucraina și Rusia ar fi de acord să nu le treacă, dar care nu ar trebui să fie granițe oficiale. Discuțiile – deși provizorii – au avut loc în diferite agenții americane și la Casa Albă.

Este un scenariu care se poate dovedi cel mai realist rezultat pe termen lung, având în vedere că nici Kievul, nici Moscova nu par înclinați să admită vreodată înfrângerea. De asemenea, devine din ce în ce mai probabil pe fondul sentimentului din ce în ce mai mare în cadrul administrației că o viitoare contraofensivă ucraineană nu va da o lovitură mortală Rusiei.

Un conflict înghețat – în care lupta se întrerupe, dar niciuna dintre părți nu este declarată învingătoare și nici nu sunt de acord că războiul s-a încheiat oficial – ar putea fi, de asemenea, un rezultat pe termen lung acceptabil din punct de vedere politic pentru Statele Unite și alte țări care susțin Ucraina.

Ar însemna că numărul ciocnirilor militare va scădea, costurile de sprijinire a Kievului ar scădea, de asemenea, probabil că ar scădea atenția publicului asupra războiului.

Alți doi oficiali americani și un fost oficial al administrației Biden au confirmat că o înghețare extinsă a luptei este o posibilitate pentru care SUA se…Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri