2 C
București
duminică, 4 decembrie 2022

FOTO | Amenzi uriașe pentru restaurantele de pe litoralul românesc. Ce nereguli grave au descoperit inspectorii ANSVSA

Publicat peAmenzi de peste 2,6 milioane de lei pentru nerespectarea normelor de igienă pentru 1084 de restaurante de pe litoralul românesc, în urma unor controale efectuate de inspectorii ANSVSA în perioada 27-31 iulie. De asemenea, inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentară au confiscat 605,26 kg de alimente stricate.

Astfel, în ultimele cinci zile din luna iulie s-au aplicat 233 de sancţiuni în valoare de 2.643.000 de lei, restaurantelor de pe litoralul românesc.

”În perioada 27.06-31.07.2022 inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat 1.084 de unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică, fiind aplicate 233 de sancţiuni în valoare de 2.643.000 de lei. Au fost emise o ordonanță de interzicere a activității şi patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii.

De asemenea a fost confiscată şi trimisă către neutralizare o cantitate de 605,26 kg de produse alimentare (produse din carne, peşte, produse din peşte, preparate culinare), care nu corespundeau din punct de vedere al calităţii şi siguranţei alimentare”, transmit reprezentanții ANSVSA printr-un comunicat.

Inspectorii ANSVSA au constatat nereguli privind: comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate, potrivit legislaţiei în vigoare, condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră și comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit.

”Echipele de inspectori din cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2022, la solicitarea instituţiilor partenere, au desfăşurat acţiuni de control oficial la un festival de pe teritoriul judeţului Constanța. În cadrul acţiunii s-a realizat consilierea agenţilor economici şi aplicarea a 7 sancţiuni contravenţionale în valoare de 65.000 lei. Prin verificările efectuate s-a asigurat un climat de siguranţă alimentară participanţilor la festival, în timp ce agenților economici li s-au clarificat responsabilităţile ce le revin cu privire la siguranţa alimentului”, se mai arată în comunicat.

Apel la sesizarea neregulilor

Clienții care observă că un restaurant nu respectă normele de igienă pot face sesizări către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranță.

”ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului A.N.S.V.S.A.: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri