4.6 C
București
luni, 4 decembrie 2023

FOTO Mariupol marchează un an de când a fost capturat de armata rusă. Ce spun locuitorii rămași

Publicat pe


  • Mariupol a devenit o versiune sumbră a Rusiei acum un an când ultimii apărători rămași în combinatul siderurgic Azovstal s-au predat trupelor ruse.
  • Localnicii rămași spun că duc o viață la standarde „primitive”.
  • „Mă simt ca și cum aș fi căzut într-o fermă colectivă îngrozitor de scufundată și asuprită.

La un an de când Mariupol a fost asediat, localnicii rămași vorbesc despre modul „dramatic” în care s-a schimbat starea de spirit din oraș din mai anul trecut și până acum. Spun că duc o viață la standarde „primitive”, marcată de propaganda făcută în școli și de riscul permanent de a fi arestați, scrie TheGuardian.

Cu toate acestea, dacă la început credeau că rușii vor rămâne în Mariupol pentru totdeauna, în prezent, unii dintre ei așteaptă contraofensiva ucraineană pentru eliberarea orașului.

Prizonieri în propriul oraș

„Mă simt ca și cum aș fi căzut într-o fermă colectivă îngrozitor de scufundată și asuprită. Magazinele sunt primitive, iar prețurile sunt astronomice. Orașul nu este cel pe care îl știam. Oamenii nu mai sunt aceiași. Totul este schimbat. Am un sentiment permanent de dorință de a mă întoarce acasă”, declară un rezident din Mariupol.

Steagurile rusești flutură deasupra clădirilor municipale, soldații sunt prezenți pe străzi, iar portretele lui Vladimir Putin și ale liderului republicii autoproclamate din Donețk, Denis Pușilin, sunt atârnate pe pereții birourilor și ai școlilor. Peste 300 de blocuri au fost distruse în asediul asupra orașului, iar centrul este acum un „loc pustiit”.

„Pentru mine arată îngrozitor. Sunt cratere. Totul este mutilat”, spune un alt rezident. Unii locuitori au refuzat să plece din blocurile ruinate de nouă etaje, fără încălzire sau lumină, programate să fie demolate. Alții au fost forțați să se mute în dormitoare aglomerate, unde soții și soțiile au fost separați și plasați în camere pentru persoane de același sex.

„Condițiile din cămine sunt proaste. Oamenii nu vor să își părăsească proprietățile, pentru că sunt îngrijorați de jafuri”, a povestit un alt locuitor al orașului.

Cum este împărțită opinia publică

Înainte de invazia declanșată de Rusia pe 24 februarie 2022, opinia publică din Mariupol era împărțită 50/50 între cei care susțineau Kievul și cei pro-Putin, spun foștii și actualii locuitori ai orașului. În primăvara anului trecut, aproximativ jumătate din populația orașului a fugit în zonele controlate de guvernul ucrainean și în țările europene.

Acum, circa 120.000 dintre locuitorii inițiali din Mariupol au supraviețuit și locuiesc încă în oraș, iar dintre ei, aproximativ 20% susțin forțele armate ale Ucrainei și așteaptă eliberarea, a spus un rezident. Restul de 80% sunt împărțiți în mod egal între oamenii indiferenți față de politică și cei care susțin Rusia și noua administrație a…Sursa: alephnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri