11.8 C
București
marți, 21 martie 2023

FOTO | Noi proteste în Republica Moldova. Zeci de persoane au fost arestate, inclusiv minori, și au existat amenințări cu bombe, Aeroportul din Chișinău fiind închis / Poliția ar fi dejucat un complot susținut de Rusia

Publicat pe


Un nou protest a avut loc, duminică, în Republica Moldova, fiind unul dintre cele câteva organizate în ultimele săptămâni de un grup care se numește „Mișcarea pentru Popor”, susținut de Partidul ȘOR din Moldova, favorabil Rusiei, care deține șase locuri în legislativul de 101 locuri al țării.

Demonstranții au cerut guvernului să acopere integral costurile facturilor de energie pentru iarnă și să „nu implice țara în război”. De asemenea, au cerut demisia președintelui Maia Sandu.

FOTO – Profimedia

Poliția a declarat că a arestat 54 de protestatari, inclusiv 21 de minori, care au prezentat un „comportament îndoielnic” sau au fost găsiți având asupra lor obiecte interzise, inclusiv cel puțin un cuțit, relatează Mediafax.

De altfel, oamenii legii susțin că au dejucat un complot al unor grupuri de actori susținuți de Rusia, care au fost instruiți special pentru a provoca tulburări în masă în timpul unui protest împotriva noului guvern pro-occidental al țării.

FOTO - Profimedia
FOTO – Profimedia

Șeful poliției moldovenești, Viorel Cernăuțeanu, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că un agent sub acoperire s-a infiltrat în grupuri de „diversioniști”, unii cetățeni ruși, cărora li s-a promis suma de 10.000 de dolari pentru a organiza „dezordine în masă” pentru a destabiliza Moldova în timpul unui protest în Chișinău.

„Șapte persoane au fost reținute”, a precizat el.

Tot astăzi, au fost înregistrate patru amenințări cu bombă, pe care autoritățile le-au numit „o parte continuă a măsurilor de destabilizare” împotriva Moldovei.

O amenințare cu bombă a fost înregistrată inclusiv la Aeroportul Internațional din Chișinău, care a fost închis până la încheierea verificărilor.

FOTO – Profimedia

În ultima săptămână, a fost refuzată intrarea în Moldova a 182 de cetățeni străini, inclusiv un „posibil reprezentant” al Grupului Wagner din Rusia, compania militară privată care luptă în Ucraina, vecina Moldovei, devastată de război.

Anunțul poliției de duminică vine la doar câteva zile după ce oficiali ai serviciilor de informații americane au declarat că au stabilit că actori care au legături cu serviciile de informații rusești plănuiesc să folosească protestele din Moldova, țară candidată la Uniunea Europeană din iunie anul trecut, ca bază pentru a alimenta o revoltă împotriva guvernului țării.

FOTO – Profimedia

Agenția națională anticorupție din Moldova a precizat, sâmbătă, că a confiscat peste 220.000 de euro în timpul unor percheziții într-un caz de presupusă finanțare ilegală a Partidului ȘOR de către un grup criminal organizat.

Liderul Partidului ȘOR, Ilan Șor, este un oligarh moldovean aflat în prezent în exil în Israel, care figurează pe o listă de sancțiuni a Departamentului de Stat al SUA ca lucrând pentru interesele rusești. De asemenea, se află și pe o listă de sancțiuni din Marea Britanie.

FOTO – Profimedia

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri