5.4 C
București
vineri, 25 noiembrie 2022

FOTO – Sute de cartușe de infanterie și proiectile explozive, descoperite pe Vârful Rugat, din județul Harghita

Publicat pe


Proiectile explozive, bombe de aruncător şi cartuşe au fost descoperite pe Vârful Rugat, pe raza localității Sânmartin, din județul Harghita, de către un detectorist autorizat, anunţă, luni, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

„Ieri (duminică – n.red.) a avut loc o misiune pirotehnică, în urma descoperirii unor elemente de muniție rămase neexplodate, de către un detectorist autorizat, pe raza localității Sânmartin, zona Vârful Rugat”, a transmis ISU Harghita.

La fața locului s-a deplasat echipajul pirotehnic din cadrul ISU Harghita, care a identificat, ridicat, transportat și depozitat, în condiții de siguranță:

  • cartușe de infanterie calibru 7,92 mm – 370 buc;
  • cartușe de infanterie calibru 7,65 mm – 243 buc;
  • proiectil exploziv calibru 76 mm – 1 buc;
  • proiectil perforant calibru 45 mm – 1 buc.;
  • bombă de aruncător calibru 82 mm – 1 buc.;
  • grenadă de mână ofensivă – 2 buc.;proiectil țeavă introdusă.
Sute de cartușe de infanterie și proiectile, descoperite pe Vârful Rugat / Sursa foto: ISU Harghita

O bombă de 100 de kilograme din cel de-Al Doilea Război Mondial, descoperită într-o pădure din Cluj

Descoperire inedită pentru niște turiști care se plimbau prin Pădurea Făget, din județul Cluj. Ei au descoperit o bombă despre care pirotehniștii spun că ar fi din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Niște excursioniști au descoperit, în timpul unei drumeții prin Pădurea Făget, o bombă care cântărește câteva zeci de kilograme.

Ei au alertat imediat autoritățile sunând la numărul de urgență 112.

Specialiștii sosiți la fața locului au stabilit că proiectilul datează, cel mai probabil, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„A fost vorba despre o bombă de aviație de 100 de kilograme găsită întâmplător de două persoane în Pădurea Făget, în apropiere de drumul Sfântul Ion.

Imediat au fost solicitați specialiștii pirotehniști care au ridicat elementul de muniție. La misiune au luat parte și pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Ce trebuie să facă persoanele care găsesc bombe

Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență, „muniția neexplodată este foarte periculoasă”.

De aceea, „oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice care seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare”.

Românii sunt sfătuiți să nu atingă astfel de obiecte, să nu le lovească, să nu le miște din locul unde au fost găsite, să nu încerce să demonteze componentele sau să le depoziteze.

Mai mult decât atât, persoanele care suspectează că au găsit un astfel de obiect sunt rugați să apeleze 112 pentru ca echipajele specializate să intervină în vederea ridicării şi neutralizării muniției.

Vă recomandăm să citiți și:

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri