16.5 C
București
marți, 30 mai 2023

Franța. A început dezbaterea moțiunilor de cenzură împotriva Guvernului Borne, după ce premierul și-a asumat răspunderea pentru a trece, fără vot, legea de reformare a sistemului de pensii.

Publicat pe


Prim-ministrul francez Élisabeth Borne se confruntă luni cu consecințele controversatei reforme a pensiilor, după ce a folosit articolul constituțional 49:3 – echivalentul asumării răspunderii în România – pentru a trece, fără vot, proiectul de lege care prevede creșterea vârstei de pensionare, săptămâna trecută.

Două moțiuni de cenzură au fost depuse de parlamentarii centriști și de partidul de extremă dreapta din care face parte și Marine Le Pen. Dezbaterea în parlament a început la ora locală 16:00. Dacă moțiunile de cenzură vor trece, Macron ar putea fie să numească un nou guvern, fie să dizolve Adunarea Națională și să organizeze noi alegeri. Proiectul de lege pentru reforma pensiilor ar fi, de asemenea, anulat.

Dacă moțiunile de cenzură vor pica la vot, proiectul de lege pentru creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani intră în vigoare.

Aliații lui Macron sunt în minoritate în camera inferioară a Adunării Naționale, dar pentru ca moțiunile de cenzură să aibă succes, toată opoziția ar trebui să se unească. Partidul Republican din Franța deține 61 de locuri, iar săptămâna trecută liderul lor, Eric Ciotti, a declarat că nu va sprijini moțiunile de cenzură.

Decizia de a folosi articolul 49:3 i-a înfuriat pe mulți francezi, care au organizat noi proteste violente în weekend. Ciotti a scris pe Twitter că oamenii au aruncat cu pietre în biroul său, iar alți parlamentari în favoarea proiectului de lege au transmis că au primit amenințări cu moartea.

Surse alternative: BBC, BFM TV

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday

Sursa: www.biziday.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri