4.3 C
București
marți, 29 noiembrie 2022

Franța: Acuzați de antisemitism de ministrul justiției, deputații stângii părăsesc sala Adunării Naționale în semn de protest

Publicat pe


Ministrul justiției, Eric Dupond-Moretti s-a dezlănțuit împotriva parlamentarilor de stânga – Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes), în special în legătură cu un proiect de rezoluție care urmărea să califice regimul israelian față de palestinieni drept „apartheid”.

Acesta s-a referit la „extrema stângă” și a provocat imediat un protest puternic din partea deputaților alianței Nupes care au părăsit hemiciclul.

La rândul său, într-o interpelare adresată guvernului cu privire la autorii atentatului din 9 august 1982 de pe Rue des Rosiers de la Paris, împotriva restaurantului evreiesc al lui Jo Goldenberg, comis de gruparea teroristă palestiniană condusă de Abu Nidal, deputatul Meyer Habib (care are dublă cetățenie franceză și israeliană), afiliat la Republicani (LR, centru dreapta), s-a dezlănțuit împotriva „islamo-stângii” din France Insoumise (LFI, stânga populsită), principala componentăa Nupes.

Habib  denunțat o „rezoluție murdară a 37 de deputați Nupes”, care, în opinia sa, ilustrează o „ură față de evrei și Israel”. Inițiată de deputatul Partidului Counist (PCF) Jean-Paul Lecoq, această propunere de rezoluție, semnată de 40 de deputați de stânga, condamna „regimul de apartheid” al Israelului împotriva palestinienilor.

În răspunsul său, și înainte de a ataca „extrema dreaptă”, Eric Dupond-Moretti a adresat un „mic cuvânt extremei stângi”: a enumerat „Corbyn (fostul lider stângist al Partidului Laburist din Marea Britanie, n.r.), apartheid, cuvintele pe care le-ați ales pentru a comenta discursul președintelui Republicii, aceste cuvinte se lipesc de dumneavoastră”.

Ministrul Dupond-Moretti a criticat apoi “extrema dreaptă” și pe “părintele ei fondator”, Jean Marie Le Pen (care a înființat Frontul Național în 1972, predecesorul partidului Reunirea Națională (RN, dreapta populistă), condus de fiica acestuia, Marine Le Pen. Jean Marie  Le Pen a fost condamnat în trecut în justiție pentru minimalizarea Holocaustului.

Interpelarea sa a determinat plecarea din sală a deputaților de stânga. La întoarcere, liderul grupului Partidului Socialist (PSF), Boris Vallaud, a considerat această ieșire „inoportună”: „țara nu are nevoie de divizare pe acest subiect”. Deputata Verzilor, Sandrine Rousseau, a declarat că este „nedemn de a descrie deputații LFI ca fiind antisemiți”. Deputat Aymeric Caron a cerut „scuze” din partea primei ministre, Elisabeth Borne, care este fiica unui evreu supraviețuitor al lagărului de exterminare de la Auschwitz.

Guvernul centrist care-l sprijină pe președintele Macron a rămas fără majoritate în Adunarea Națională în urma alegerilor din 12 și 19 iunie, având 250 de deputați din 577 (majoritate absolută 289). Nupes are 151 de deputați (dintre care 75 LFI, 31 PS, 23 Verzi, 22 PCF), RN 89 și LR 62.

Recentele proiecte de lege privind protejarea puterii de cumpărare și de rectificare a bugetului au fost adoptate cu votul LR, în timp ce RN a votat pentru la primul și a refuzat să participe la vot la al doilea, iar Nupes a votat împotrivă la amândouă proiectele de lege.

Citește și…Sursa: www.g4media.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri