21.1 C
București
joi, 21 septembrie 2023

Fundația Nobel a retras invitațiile adresate Rusiei, Belarusului și Iranului de a participa la decernarea premiilor

Publicat pe


Fundația Nobel a retras invitațiile adresate Rusiei, Belarusului și Iranului de a participa la prestigioasa gală a Premiilor Nobel, care va avea loc la Stockholm. Decizia a venit ca răspuns la criticile vehemente din partea comunității internaționale, pe fondul războiului din Ucraina.

Comitetul Nobel a retras invitațiile țărilor implicate în atacarea Ucrainei. FOTO Shutterstock

Anunțul inițial al Fundației Nobel de a include reprezentanți din aceste națiuni a declanșat un val de proteste și boicoturi. Mai mulți parlamentari suedezi, exprimându-și dezaprobarea, au promis că vor boicota evenimentul, având în vedere invitațiile controversate. Acest lucru a marcat o abatere de la practica anterioară a fundației, care se abținuse de la invitarea anumitor națiuni din cauza acțiunilor și politicilor acestora.

Un purtător de cuvânt al Fundației Nobel a recunoscut reacțiile intense pe care le-a provocat decizia lor inițială și a declarat: „Decizia Fundației Nobel de a invita toți ambasadorii la ceremonia de decernare a Premiului Nobel, în conformitate cu practica anterioară, a provocat reacții puternice”. Fundația și-a apărat intenția de a împărtăși valorile și mesajele întruchipate de Premiul Nobel ca fiind rațiunea care stă la baza invitațiilor.

Invitația din partea Comitetului Nobel norvegian rămâne valabilă

Răsturnarea de situație în privința invitațiilor poate fi atribuită îngrijorărilor tot mai mari ridicate de diverse părți, scriu jurnaliștii Al Jazeera. Mulți dintre parlamentarii care au protestat au indicat implicarea militară continuă a Rusiei în Ucraina și încălcările drepturilor omului din Iran drept principalele motive pentru boicotarea evenimentului. În special, Rusia fusese exclusă de la ceremonia de anul trecut din cauza incursiunii sale militare în Ucraina.

Sviatlana Tsikhanouskaya, o figură proeminentă a opoziției din Belarus, a cerut comitetelor Nobel suedez și norvegian să se abțină de la invitarea reprezentanților regimului președintelui belarus Alexander Lukașenko. Președinția lui Lukașenko a fost împotmolită în controverse după alegerile prezidențiale contestate din 2020, marcate de acuzații de represiune împotriva opoziției politice și a criticilor.

Spre deosebire de decizia privind ceremonia de decernare a Premiului Nobel de la Stockholm, Institutul Nobel norvegian a afirmat că toți ambasadorii vor fi în continuare invitați la ceremonia de decernare a Premiului pentru Pace de la Oslo, menținându-și practica din trecut.

„O victorie pentru umanism”

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a salutat răsturnarea situației ca pe o „victorie pentru umanism”. Oleg Nikolenko, un purtător de cuvânt al ministerului, și-a exprimat recunoștința față de cei care au apărat dreptatea și a pledat pentru o reconsiderare similară la Oslo în ceea ce privește…Sursa: adevarul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri