32.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023

GALERIE FOTO Ce-a mai rămas din fostul stadion Farul, în plină demolare: Sunt încă în picioare nocturnele, martore când naționala României bătea Olanda în preliminariile Campionatului European/ Construit acum 70 de ani de deținuții politic

Publicat pe


Fostul Stadion Farul se află în plin proces de demolare după ce Compania Națională de Investiții a aprobat un proiect de construire a unui stadion nou, în valoare de 379 de milioane de lei fără TVA. Investiția este co-finanțată de la bugetul local cu 53 de milioane de lei fără TVA.

Pe amplasamentul fostului stadion se va construi un altul, cu o capacitate de 18.500 de locuri, care va beneficia de funcțiunile și suprafețele necesare încadrării în categoria IV UEFA și un stadion de atletism cu o capacitate de 1.000 de locuri, după cum susține Primăria Constanța.

Clădirea stadionului va integra și o serie de funcțiuni complementare: săli de antrenament- atletism indoor, squash/tenis de masă și fitness, centru de conferințe, spațiu expozițional, spații administrative, spații comerciale și zone de loisir.

Stadionul emblematic al Constanței s-a numit, pe rând, „1 Mai”, ”Farul” sau „Gheorghe Hagi” și are peste 70 de ani de la înființare. A fost ridicat în anii 1950, prin munca deținuților politic și sub îndrumarea unor arhitecți renumiți dar arestați pentru „delicte” anticomuniste, conform istoricului Florin Anghel: Ioan Pușchilă, George Matei Cantacuzino sau Constantin Joja.

În 1970 a devenit primul stadion din afara Capitalei care avea nocturnă și, după 1990, mai multe meciuri oficiale ale naționalei s-au desfășurat aici.

2-0 cu Cehia, în septembrie 2005, 1-0 cu Olanda, în octombrie 2007, 2-2 cu Franța, în octombrie 2008 și 2-3 cu Serbia, în martie 2009 sunt câteva rezultate ale meciurilor jucate pe stadionul astăzi în demolare și care par azi din altă epocă.

Campioana României, Farul Constanța, își desfășoară meciurile pe un mic stadion din Ovidiu, orașul vecin, pentru că în Constanța nu există o altă variantă de stadion, iar stadionul era o ruină insalubră.Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri