2 C
București
duminică, 4 decembrie 2022

GÂNDUL GREEN | Roxana Bojariu: „România are o multitudine de factori locali și există o diversitate foarte mare de soluri, de relief. Poți să ai secetă într-o parte, inundații în alta”

Publicat peRoxana Bojariu, directorul Departamentului de Climatologie de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a vorbit, la emisiunea GÂNDUL GREEN, despre fenomenul de secetă, care există deja în mai multe zone din România. Meteorologul a explicat că acest lucru este cauzat de faptul că țara noastră are o diversitate foarte mare de soluri și relief, care influențează circulația atmosferică.

„România are o multitudine de factori locali și există o diversitate foarte mare de soluri, de relief. Avem arcul carpatic, care influențează circulația atmosferică la scară locală, la scara României. Avem vecinătatea mării, care și ea influențează local. Ori toți acești factori diverși adaugă la imaginea climatică a României lucruri care pot să pară paradoxale, dar ele sunt în această logică a diversității factorilor locali și aici e și frumusețea și greutatea de a putea face predicții pe un astfel de sistem complex. Gândiți-vă, de exemplu, la cazul Olandei. Acolo ai un teritoriu plat, lângă ocean, nu sunt complicații mari. Nu au munți, care să devieze circulațiile, au oceanul care are o influență foarte mare, dar clară”, a precizat Roxana Bojariu.

Meteorologul a afirmat că este un lucru normal faptul că în unele zone ale țării noastre există secetă, iar în altele, inudații, în contextul în care s-au mai înregistrat astfel de cazuri până la momentul actual.

„La noi, lucrurile sunt foarte diversificate, tipul de sol contează și el foarte mult în schimbul de energie între componentele sistemului climatic și, atunci, poți să ai astfel de situații – secetă într-o parte, inundații în alta. Poți să ai și în timp astfel de alternanță, pentru că, până la urmă, există posibilitatea de a avea aceste ploi torențiale, dar gândiți-vă că ploile foarte abundente nu sunt eficiente în a încărca bine resursa de apă, pentru că apa nu are timp să se infiltreze și, atunci, o parte mare din ea se scurge la suprafață, vine cu eroziune de sol, ceea ce iarăși nu e bine. Deci lucrurile sunt foarte complexe și, din păcate, dacă nu avem o imagine globală, e foarte greu să înțelegem ce se poate întâmpla”, a afirmat Roxana Bojariu.

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri