4.1 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022

Garda Națională de Mediu a anunțat perioada de prohibiție la pescuit. Până când este interzisă activitatea

Publicat peGarda Națională de Mediu a stabilit perioada de prohibiție pentru pescuit. Astfel, pescarii trebuie să știe pe parcursul lunii aprilie și mai va fi în vigoare interdicția. Mai mult decât atât, Garda de Mediu atenționează asupra faptului că braconajul este infracțiune și se pedepsește conform legii.

Prohibiția la pescuit la va avea o durată de 60 de zile pentru habitatele piscicole naturale și 45 de zile în apele care constituie frontieră de stat.

Când începe și cât timp ține prohibiția la pescuit în 2022

Anul acesta, prohibiția la pescuit intră în vigoare astfel: în habitatele piscicole naturale, prohibiția va dura 60 de zile, de la data de 9 aprilie, până la data de 7 iunie.

În apele care constituie frontieră de stat, prohibiția va dura 45 de zile, din data de 24 aprilie, până în data de 7 iunie.

Conform Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 57/675, publicat în Monitorul Oficial nr.295/ 25 martie 2022, privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2022:

Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie- 7 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin.

Se interzice pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în râul Prut şi în zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia, precum şi în lacul de acumulare Stânca-Costeşti, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv.

Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv.

Se interzice pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în fluviul Dunărea în zona care constituie frontieră de stat cu Republica Bulgaria, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie-7 iunie inclusiv.

Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie-7 iunie inclusiv.

Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în Complexul Razim-Sinoe şi lacurile litorale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie -7 iunie inclusiv”, se arată în comunicat transmis de Garda de Mediu.

Ce pedepse există pentru persoanele acuzate de braconaj

În ceea ce privește pescuitul și acvacultura, acestea sunt fapte considerate ca fiind infracțiuni, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 23 din 5 martie 2008:

  • pescuitul comercial sau sportiv fără licenţă sau autorizaţie de pescuit;
  • pescuitul prin orice metode al reproducătorilor, în perioada de prohibiţie, şi distrugerea icrelor embrionate de peşte în zonele de reproducere naturală.

„Faptele de Braconaj constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu amendă şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an şi 3 ani. Sancțiunea include confiscarea uneltelor, ambarcaţiunilor de pescuit, mijloacelor de transport, armelor de foc şi altor bunuri care au fost folosite la săvârşirea infracţiunilor.

Mai mult decât atât, bunurile rezultate din săvârşirea infracţiunilor şi contravenţiilor, constând în peşte, icre, alte vieţuitoare şi produse acvatice, sunt, de asemenea, confiscate urmând să fie valorificate în condițiile legii, contravaloarea făcându-se venit la bugetul de stat”, a declarat și Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii de Mediu.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri