26.1 C
București
marți, 5 iulie 2022

Gaz pe focul inflației. Record sumbru în Europa

Publicat pe


Creşterea record a preţului energiei – gaze, petrol, electricitate –  a majorat în februarie rata inflaţiei în zona euro mai mult decât s-a raportat iniţial, adăugându-se dificultăţilor cu care se confruntă BCE în reducerea stimulentelor monetare fără precedent, într-o perioadă în care incertitudinile privind efectele economice ale războiului Rusiei în Ucraina sunt ridicate.

Prețurile de consum au crescut cu 5,9% luna trecută, iar cele la energie cu 32%, potrivit datelor Eurostat publicate joi.  Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Comparativ cu un an în urmă, rata inflaţiei în zona euro era de 0,9%.

Raportul vine în momentul în care președintele BCE, Christine Lagarde, și-a reiterat angajamentul de a adopta o abordare graduală pentru a pune capăt achizițiilor de active la scară largă și a crește ratele dobânzilor.

În Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a crescut în februarie până la 6,2%, de la 5,6% în ianuarie. În rândul statelor membre,  cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat în Lituania (14%), Estonia (11,6%) şi Cehia (10%), iar cele mai reduse în Malta şi Franţa (ambele cu 4,2%), Portugalia, Finlanda şi Suedia (toate cu 4,4%). România a raportat o rată în creștere, de la 6,7% până la 7,2%.

În timp ce preţul energiei ar urma să crească din cauza invadării Ucrainei de către Rusia, inflaţia va accelera şi mai mult în următoarele luni, avertizează analiştii, şi s-ar putea situa în medie la 5% sau mai mult anul acesta.

Sursa: www.national.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri