3.3 C
București
marți, 29 noiembrie 2022

Gazprom suspendă „pe termen nedefinit” livrările de gaz pentru Europa

Publicat peGazprom a anunțat vineri că suspendă „pe termen nedefinit” livrările de gaz pentru Europa prin gazoductul Nord Stream, motivând că există o defecțiune la o turbină.

Întreținerea singurei turbine funcționale a Nord Stream a scos la iveală defecțiuni, iar gazoductul nu va funcționa fără eliminarea acestora, a anunțat Gazprom.

Alexei Miller, președintele Consiliului de Administrație al Gazprom, a declarat că reparațiile turbinelor Nord Stream sunt imposibile din cauza sancțiunilor: „În prezent, Siemens nu are practic nicio posibilitate de a asigura reviziile regulate ale unităților noastre”.

„Până când nu se elimină defecţiunea de funcţionare a echipamentului, tranzitul de gaze prin gazoductul Nord Stream rămâne complet suspendat”, a anunţat Gazprom pe contul de Telegram.

Gazoductul Nord Stream 1 era oprit de două zile, pentru mentenanță, dar trebuia repus în funcțiune sâmbătă, în condițiile în care doar o singură turbină asigură pomparea fluxului de gaz.

Conducta Nord Stream 1 a fost închisă din cauza unei scurgeri de petrol, potrivit declarației Gazprom, citată de BBC.

Gazprom susține că a găsit defecțiuni despre care nu știa la instalațiile de pompare, iar ca să le repare, sunt necesare piese din Germania, pe care le-a solicitat. Însă compania rusă știe foarte bine că această cerere nu poate fi onorată, din cauza sancțiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană.

În aceste condiții, gigantul rus al gazelor lasă să se înțeleagă că reparația și, implicit, reluarea livrărilor de gaze nu vor mai avea loc la data prevăzută.

Compania de stat rusă spune că defecțiunea a fost detectată la stația de compresoare Portovaya, inspecția fiind efectuată alături de lucrătorii de la Siemens, firma germană care ajută la întreținerea conductei.

Pe de altă parte, anunțul Gazprom intervine chiar în ziua în care președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunțat în favoarea stabilirii unui plafon pentru prețul gazului rusesc.

„Cred cu fermitate că este acum momentul pentru o plafonare a preţului gazului rusesc, care vine prin conducte spre Europa. Plafonarea poate fi propusă la nivel european şi există de asemenea baza juridică pentru taxarea suplimentară a profiturilor excepţionale, ca măsură de urgenţă într-un moment de criză”, le-a spus jurnaliştilor oficialul UE, la o reuniune a parlamentarilor conservatori din Germania, informează digi24.ro.

Importurile de gaze au fost oprite până când acest lucru poate fi reparat, adaugă comunicatul.

Europa a acuzat anterior Rusia că a restricționat exporturile de gaze ca represalii la sancțiuni.

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri