27.7 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

General SRI: ”România, atacată cibernetic din Rusia. Sunt vizate companii strategice și ministere | Alerta, la un nivel ridicat”

Publicat pe”Am crescut nivelul de alertă și de monitorizare.

În perioada aceasta, și în România au mai apărut sau am reușit să dovedim clar din punct de vedere tehnic că actorii din zona estică, din Rusia, încearcă să penetreze instituții stragetice din Guvernul României, iar altele au încercat să atace companii strategice din zona utilităților”, a declarat general SRI Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint din SRI, sâmbătă, la Antena 3.

”Țara noastră este și a fost atacată constant pe zona de spionaj cibernetic. Serviciul Român de Informații a știut ziua în care începe conflictul, pe baza propriilor evaluări și pe baza datelor primite de la parteneri, dar sigur n-a știut ora și minutul”, a continuat general SRI Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint din SRI.

General SRI Anton Rog: ”Alerta în România, din punct de vedere cibernetic, e la un nivel ridicat”

Întrebat la ce nivel este alerta în prezent la noi în țară, el a spus: ”Alerta în România, în acest moment, din punct de vedere cibernetic, este la un nivel ridicat.

Sunt trei tipuri de actori care au vizat și vizează România: atacuri complexe care vizează spionajul cibernetic, atacurile motivate financiar și atacurile motivate ideologic”, a explicat generalul SRI.

Întrebat ce consecințe poate avea un astfel de atac asupra României, el a luat ca exemplu oprirea curentului electric, după ce a demontat fake-newsurile referitoare la uleiul din magazine.

Ce se întâmplă, de exemplu, dacă se oprește curentul 3 zile în București?

”Ce se întâmplă, spre exemplu, dacă se oprește energia electrică trei zile în București? Consecințele imediate ar fi: gaze, apă se opresc, benzinăriile nu mai pot funcționa, se blochează fluxurile de aprovizionare, la supermarket nu mai pot să fac plăți. 

Să zicem că o zi, două chestiunile sunt suportabile, dar după a treia zi încolo, consecințele sunt dramatice și devin de ordin social: debandadă, ieșirea oamenilor în stradă. Nici nu vreau să mă gândesc la astfel de chestiuni”, a completat Anton Rog.

Potrivit lui, ”detectam în cursul unui an 7-10-15 astfel de campanii.

General SRI: ”Guvernul României e targetat de grupări de criminalitate cibernetică coordonate de Rusia”

În perioada aceasta nu au fost mai multe, dar actori pe care nu am reușit să-i detectăm până acum i-am detectat acum.

Astfel, pot să vă spun că Guvernul României este targetat de grupări de criminalitate cibernetică statală care sunt coordonate de toată comunitatea de informații din Rusia”, a încheiat general SRI Anton Rog, șeful Centrului Național Cyberint din SRI, sâmbătă, la Antena 3.

Sursa: www.antena3.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri