27.3 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023

Generalul care a condus lovitura de stat din Gabon a depus jurământul de președinte interimar

Publicat peGeneralul Brice Nguema a depus jurământul și a devenit în mod oficial noul șef al statului african. La evenimentul de la palatul prezidențial din capitala Libreville a avut loc o paradă militară. Foști miniștri din guvernul destituit au fost prezenți, dar au fost huiduiți de simpatizanții juntei.

Liderul juntei militare din Gabon a ținut un discurs și a promis că va reda puterea civililor după alegeri „libere și transparente”. El nu a oferit niciun termen pentru organizarea scrutinului.

Brice Nguema a condus lovitura de stat de miercurea trecută împotriva lui Ali Bongo, răsturnându-l pe președinte la scurt timp după ce acesta a fost desemnat câștigător al unor alegeri contestate.

Cu toate acestea, unii spun că guvernarea lui Gen Nguema va fi o continuare a dinastiei Bongo, care a ținut 55 de ani. Tatăl lui Ali Bongo, Omar, a fost la putere timp de 41 de ani înainte de a muri în 2009 și a fost urmat de fiul său. Generalul și-a petrecut cea mai mare parte a carierei în cercul intim al lui Bongo și se crede chiar că este vărul lui Ali Bongo.

Gabon este cea de-a șasea țară francofonă care cade sub regim militar în ultimii trei ani, în timp ce fosta putere colonială Franța se luptă să-și mențină influența pe continent.

Gabon a fost suspendat din Uniunea Africană în urma loviturii de stat. De asemenea, ONU și Franța au condamnat lovitura de stat.

(sursa: Mediafax)

 

Sursa: jurnalul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri