7.5 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

George Niculescu, președintele ANRE: Trebuie impus un prag pentru capacitatea panourilor fotovoltaice pentru prosumatori. Ce se întâmplă pe piață

Publicat pePreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, a declarat, joi, că este de părere că trebuie impus un prag la montarea panourilor fotovoltaice de către prosumatori, în funcţie de necesarul de consum al acestora.

George Niculescu a subliniat, joi, că nu trebuie descurajată racordarea prosumatorilor, dar că ar trebui stabilit un prag, bazat pe necesarul de consum al gospodăriei.

Declarațiile vin pe fondul unei creșteri galopante a numărului de prosumatori din ultimii ani, care sunt clienții cei care își instalează, de exemplu, un sistem fotovoltaic și pot să și producă energie, pe care o vând apoi furnizorilor de energie. Potrivit reglementărilor în vigoare, de la data intrării în vigoare a contractului de vânzare-cumpărare a energiei electrice, furnizorii de energie electrică au obligaţia să achiziţioneze energia electrică produsă în centralele electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW aparţinând prosumatorilor şi livrată în reţeaua electrică, la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în piaţa pentru ziua următoare în anul anterior, publicat de către Societatea „Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale OPCOM“ – S.A. pe site-ul propriu în prima zi lucrătoare din luna ianuarie a fiecărui an calendaristic.

Problema este că, așa cum au atras atenția și operatorii rețelelor, cei mai mulți români și-au montat panouri cu puteri peste necesarul de consum, ceea ce reduce sau anulează posibilitatea ca alți vecini să se racordeze la rețele, și așa suprasolicitate, pe lângă faptul că furnizorii sunt obligați să plătească excedentul de producție al prosumatorului. Ritmul actual este de 191 de racordări zilnice, conform datelor oficiale ale ANRE.

„Nu cred însă în supradimensionarea instalaţiilor de producere, în aşa fel încât să monetizez excesiv acest surplus de energie pe care îl produc. Măsura (de a stimula prosumatorii, n.r.) a fost gândită ca fiind una de eficienţă energetică, de reducere a costurilor, într-o perioadă în care am văzut cu toţii preţuri foarte mari la energie electrică şi la gaze naturale, iar această măsură ne ajuta să ne reducem factura la utilităţi. Observ astăzi situaţii în care, dacă am un consum pe ATR (Avizul Tehnic de Racordare, n.r.) de 5 kW la o casă, iar acoperişul îmi permite să instalez 20, deci de patru ori mai mult, cad tentaţiei, instalez 20 de kW – şi ajungem în situaţia în care al 10-lea vecin de pe stradă nu va putea să se racordeze sau dacă se va racorda şi el, atunci vom avea probleme cu distribuţia pe joasă tensiune. De aceea, cred că trebuie impus un prag pentru aceste capacităţi, un procent din necesarul pe care îl consumi, să poţi să-l instalezi – nu neapărat să oprim, nu vrem să descurajăm acest fenomen. Din contră, vrem să îl…Sursa: www.gandul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri