14.3 C
București
marți, 4 octombrie 2022

“Glorie României, glorie Ucrainei!”. Discurs istoric al lui Volodimir Zelensky în Parlamentul României

Publicat pe


Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susţinut în această seară un discurs în sistem videoconferință în Parlamentul României, din păcate umbrit de unele defecţiuni tehnice. Zelensky a mulţumit Romnâniei pentru ajutorul acordat refugiaţilor, menţionând că firmele româţneşti vor participa la refacerea Ucrainei de după război.

Intervenţia preşedintelui ucrainean vine a doua zi după ce s-au descoperit înfiorătoarele crime de război ale armatei ruse în localitatea Bucea şi a 40-a zi de la începutul invaziei. De altfel, Zelensky a abordat pe larg, în prima parte a discursului, tema genocidului de la Bucea. De asemenea, el a vorbit şi despre viitoarea cooperare între România şi Ucraina de după război. Nu în ultimul rând a abordat şi o temă sensibilă în România, privind drepturile minorităţii româneşti în această ţară.

Discursul lui Zelensky:

“Autoturisme au fost strivite de tancuri, femei și fete ucise de ruși, și nu avem încă toate detaliile torturii. Avem toate informațiile că numărul de victime e mult mai mare decât cel estimat până acum. De ce au făcut militarii asta în Ucraina? În Ria Novosti a fost publicat un articol care justifica crimele din Ucraina. Articolul descrie procedura clară pentru distrugerea Ucrainei și ucrainenilor. Ei doresc de-ucrainificarea și dez-europenizarea Ucrainei. Articolul din Ria Novosti mai arată că populația trebuie omorâtă.

Toate acestea apar pe site-ul agenției oficiale de presă a Rusiei, unde nimic nu trece de cenzură. Rușii nici măcar nu se ascund, ei vorbesc deschis despre războiul împotriva Ucrainei. Ei ar fi făcut pe tot teritoriul Ucrainei ce au făcut la Bucea. Au fost uciși învățători și profesori, toți cei care aveau drapelul sau stema Ucrainei în casele lor. De ce ei nu se ascund? De ce și acum, când lumea a înțeles foarte bine ce se întâmplă? În primul rând, în 1989 a murit Nicolae Ceaușesc după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că soția sa și Securitatea duceau România în izolare. Acel regim se baza doar pe represiune, nimic nu era sfânt.

Poporul român s-a ridicat și a dărâmat acel regim. La fel nu pot fi convinși de nimic acum cei care dau ordine de război în Rusia. Acești oameni inadecvați au pierdut orice legătură cu realitatea. Al doilea motiv pentru care Rusia face apel la genocid și nu ascunde acest lucru: ei sunt convinși că liderii europeni nu vor putea să îi oprească, pentru că europenii nu își vor apăra valorile. Împreună trebuie să oprim acești oameni inadecvați.

Rușii vor să treacă de Mikolaiv spre Odesa, de unde mai este un pas până în Republica Moldova. De aceea e fundamental să apărăm și Moldova. Acum în Ucraina se decide soarta Europei Centrale. Să apărăm Ucraina înseamnă să apărăm Europa. Războiul durează deja de 40 de zile, după 8 ani de război în Donbas. Rusia trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând cele financiare. Opriți tranzitul mărfurilor prin porturile europene! Nu mai importați gaze și petrol din Rusia! E nevoie de noi sancțiuni pentru Rusia.

Toți liderii trebuie să suțină Ucraina cu armament. Acum se decide cine câștigă acest război. Toți trebuie să facem totul pentru ca militarii ruși să răspundă în fața legii. Azi am vorbit cu reprezentanții UE despre crimel comise de ruși în Ucraina. Sunt convins că România va susține tot ce trebuie pentru a face dreptate. România și firmele românești vor participa la refacerea Ucrainei după război, pentru refacerea orașelor distruse în război.

Mulțumesc României pentru ajutorul dat refugiaților de război. Sper ca acești oameni să se întoarcă acasă în Ucraina, iar bunătatea arătată de români e o bază pentru o apropiere și mai mare între țările noastre. Vrem să avem un dialog cu România pentru a asigura protecția minorităților noaste naționale și să asigurăm toată susținerea necesară. Viitorul nostru e împreună într-o familie europeană. Vă mulțumesc pentru susținerea acordată pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. “Glorie României, glorie Ucrainei!”

 

Sursa: debanat.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri