-1.6 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Grecia rămâne fără concurent la emiterea de Golden Visa și se așteaptă la un val de cumpărători chinezi pe piața imobiliară

Publicat peD. Popa •
HotNews.ro

Decizia guvernului portughez de a încheia programul de acordare de vize pentru persoane din afara UE dispuse să investească anumite sume de bani în țară va crește cererile de Golden Visa cu peste 50% pentru Grecia, scrie Money Review.

Atena, GreciaFoto: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Întrucât autoritățile spaniole au în vedere și ele înăsprirea condițiilor de acordare a permiselor de ședere și a ”vizelor de aur” pentru investitorii străini, programul Greciei a rămas unul dintre puținele care mai oferă acces la un pașaport european în schimbul unor investiții imobiliare. Și asta, într-un moment în care decizia Beijingului de a ridica măsurile restrictive împotriva coronavirusului reaprinde interesul investitorilor chinezi, un interes destul de ridicat înainte de pandemie.

„Credem că cererile de Golden Visa vor crește cu peste 50% în Grecia, odată cu încheierea programului portughez”, spune Kashif Ansari, co-fondator și director executiv al Juwai IQI, un gigant imobiliar la care chinezii și alți asiatici apelează pentru a achiziționa proprietăți în străinătate.

După cum explică Ansari, programul Greciei era oricum atractiv în sine și deosebit de popular în rândul investitorilor imobiliari chinezi, dar, pe măsură ce alte opțiuni dispar rând pe rând, a ajuns acum să aibă puțini concurenți.

Îmbunătățirea finanțelor publice în țările afectate de criza datoriilor și redresarea piețelor imobiliare determină mai multe guverne europene să revizuiască schemele Golden Visa, în condițiile în care creșterea prețurilor caselor creează deja probleme cumpărătorilor locali interesați.

Cea mai recentă evoluție în acest sens este dezvăluirea făcută de El Pais că Spania ia în considerare impunerea unor condiții mai stricte pentru acordarea ”vizelor de aur” investitorilor străini. Astăzi, cetățenii străini care investesc cel puțin 500.000 de euro pentru achiziționarea unei reședințe în Spania își asigură un permis de ședere pentru o perioadă de 3 ani.

De asemenea, ei pot obține așa-numita Viză de Aur dacă investesc cel puțin 1 milion de euro în acțiuni sau 2 milioane de euro în obligațiuni guvernamentale spaniole.

Măsura Spaniei de a înăspri acest regim vine după ce Irlanda a pus punct programului său în luna februarie, iar Portugalia intenționează, de asemenea, să adopte o lege pentru a desființa acest program în viitorul apropiat.

Potrivit datelor analizate de Global Property Guide, cu care Juwai IQI colaborează, atât Grecia, cât și Spania au înregistrat o scădere a prețurilor locuințelor în termeni reali în ultimul deceniu. În termeni nominali, prețurile proprietăților în Spania au crescut cu 14%, înregistrând o rată de două ori mai mare decât în Grecia, unde creșterea corespunzătoare este…Sursa: www.hotnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri