4.4 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Greva scenariştilor de la Hollywood s-a încheiat după 148 de zile. Ce au obținut în urma negocierilor

Publicat pe


Greva scenariştilor de la Hollywood s-a încheiat după 148 de zile. Contractul negociat include creşteri salariale, beneficii mai bune și protecţie împotriva folosirii de către studiouri a inteligenţei artificiale, scrie News.ro.

Liderii Sindicatului Scriitorilor din America au votat în unanimitate să autorizeze membrii săi să se întoarcă la muncă, în urma acordului provizoriu la care au ajuns negociatorii sindicatului şi studiourile şi serviciile de streaming de la Hollywood, punând capăt efectiv grevei de luni de zile care a paralizat industria.

„Board-ul WGAW şi Consiliul WGAE au votat, de asemenea, pentru ridicarea ordinului de restricţie şi încetarea grevei începând de miercuri, 27 septembrie, la ora 12:01 am PT/3:01 am ET. Acest lucru le permite scriitorilor să se întoarcă la muncă în timpul procesului de ratificare, dar nu afectează dreptul membrilor de a lua o decizie finală privind aprobarea contractului”, a scris WGA online.

Acordul provizoriu, la care s-a ajuns la începutul acestei săptămâni, marchează un punct de cotitură pentru studiourile de film şi televiziune de la Hollywood, după ce atât WGA, cât şi SAG-AFTRA, sindicatul care îi reprezintă pe actori, au intrat în grevă în această vară pentru a lupta pentru salarii mai mari şi protecţii împotriva inteligenţei artificiale.

Ce au obținut scenariștii

Contractul care va expira în mai 2026 include creşteri salariale, beneficii mai bune, protecţii împotriva folosirii de către studiouri a inteligenţei artificiale, garanţii pentru compensaţii pentru streaming, condiţii de angajare pe o durată mai lungă şi alte avantaje.

Citește și


greva grecia

Salariul minim al majorităţii scriitorilor va creşte imediat cu 5%, cu încă 4% în mai 2024 şi cu încă 3,5% în mai 2025. Contribuţiile la fondul de sănătate vor creşte cu o jumătate de punct procentual, ajungând la 12% din câştigurile declarabile ale companiilor. Iar scriitorii care lucrează la acelaşi scenariu nu vor mai fi nevoiţi să împartă contribuţiile la pensie şi la sănătate.

Scriitorii s-au arătat deosebit de îngrijoraţi de creşterea streaming-ului, deoarece pierd din drepturile reziduale pe care emisiunile de televiziune tradiţionale le plăteau atunci când erau reluate.

Pentru marile proiecte de streaming, şi anume producţii de lung metraj cu un buget de cel puţin 30 de milioane de dolari, remuneraţia minimă a scriitorilor pentru o poveste şi un telejurnal va creşte cu 18%, ajungând la 100.000 de dolari.

Plăţile minime reziduale pentru producţiile de streaming cu buget mare vor creşte cu peste un sfert, iar alte remuneraţii reziduale pentru serviciile video la cerere vor aduce un bonus de 50% scriitorilor atunci când emisiunile sunt vizionate de o cincime din abonaţii interni în primele trei luni de derulare a proiectului.

Aceasta înseamnă că scenariştii ar putea lua acasă mai mult de 9.000 de dolari pentru un…Sursa: stirileprotv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri