1 C
București
vineri, 2 decembrie 2022

Guvernatorul regiunii Lugansk: Armata ucraineană controlează jumătate din Severodoneţk

Publicat pe


Ucraina a dat asigurări duminica aceasta că armata sa controlează „jumătate” din Severodoneţk, un oraş-cheie din estul teritoriului său şi actual epicentru al unor lupte înverşunate în vastul bazin carbonifer Donbas, relatează Agerpres, conform AFP.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a spus însă că se aşteaptă la un contraatac major din partea trupelor ruse în zilele următoare.

„Forţele noastre armate au eliberat jumătate” din Severodoneţk de trupele ruse care se aflau acolo, a declarat el într-un interviu difuzat pe reţelele sociale.

„Jumătate din oraş este sub controlul apărătorilor noştri”, a adăugat guvernatorul.

Acest centru industrial este cea mai mare aglomeraţie urbană aflată încă în mâinile ucrainenilor în regiunea Lugansk, unde soldaţii ruşi au avansat pas cu pas în ultimele săptămâni după ce s-au retras ori au fost alungaţi din alte părţi ale Ucrainei, în special din vecinătatea capitalei Kiev.

După ce au fost iniţial respinşi de o ofensivă rusă asupra Severodoneţk, ucrainenii au eliberat treptat terenul acolo.

Opt ruşi au fost luaţi prizonieri acolo, a afirmat Serhii Gaidai, potrivit căruia militarii ruşi au primit ordinul de a cuceri acest oraş până la 10 iunie, precum şi o cale de comunicaţie cheie care leagă două localităţi, învecinate Lisiceansk şi Bahmut.

„Ne aşteptăm ca în viitorul apropiat ei să arunce toate rezervele – în oameni şi materiale – la care au acces acum pentru a îndeplini aceste două sarcini”, a continuat guvernatorul.

„În următoarele cinci zile, va fi o creştere puternică a numărului de bombardamente ale artileriei grele” din partea ruşilor, a subliniat Serhii Gaidai.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă că trupele ucrainene, „suferind pierderi critice în luptele pentru Severodoneţk (până la 90% în mai multe unităţi)”, se retrag spre Lisiceansk.

Armata rusă încearcă să cucerească întregul Donbas care a fost parţial în mâinile separatiştilor pro-ruşi din 2014, reaminteşte AFP.

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFPSursa: www.g4media.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri