4.9 C
București
joi, 7 decembrie 2023

Guvernul Bulgariei este în favoarea reluării importului de cereale ucrainene, dar cu despăgubiri solicitate Comisiei Europene/ Interdicția importurilor, care operează și în România, expiră astăzi

Publicat pe


Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov propune un pachet de măsuri pentru sprijinirea producătorilor de cereale care protestează împotriva interzicerii importurilor de cereale din Ucraina care expiră astăzi, 14 septembrie, scrie Dnevnik, citată de Rador.

Înainte de începerea ședinței Consiliului de Miniștri de miercuri, Denkov a subliniat că, odată cu reluarea importurilor, este de așteptat ca alimentele și furajele să se ieftinească, inflația va scădea, iar încasările la buget vor crește.

Premierul Denkov a cerut guvernului să solicite Comisiei Europene despăgubiri suplimentare pentru pierderile producătorilor agricoli bulgari, în special pentru producătorii de floarea-soarelui.

Bulgaria se va implica mai activ în coridoarele de tranzit ale cerealelor ucrainene către regiunile care au mai mult nevoie de ele și va consolida controlul fitosanitar pentru a garanta sănătatea cetățenilor.

„Așa vom da dovadă de o grijă responsabilă la nivel național pentru întreaga societate, nu doar pentru acest sector”, a explicat premierul bulgar.

El a reamintit că pentru acest an au fost plătite aproximativ 2 miliarde de leva subvenții și ajutoare planificate pentru plată către producătorii agricoli. De asemenea, Denkov și-a exprimat surprinderea că „un sector care primește 2 miliarde de leva pe an poate pretinde că nu există niciun fel de sprijin de la stat”.

Din aceste 2 miliarde de leva, 890 milioane de leva provin din Fondul de stat pentru Agricultură, pe linia europeană, 388 milioane de leva sunt fonduri alocate de la bugetul de stat, separat 390 milioane de leva de la bugetul central și 290 milioane de leva de la bugetul Ministerului Agriculturii și Alimentației.

Afirmația că statului nu îi pasă de sector este neadevărată. Este bine ca și sectorul să aibă grijă de stat atunci când își formulează revendicările, a comentat premierul bulgar.

Recent, câțiva deputați de la Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată, GERB – UFD și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți au depus un proiect de rezoluție prin care Adunarea Națională nu susține prelungirea interdicției de import de cereale ucrainene după data de 15 septembrie, când expiră termenul pentru aceasta. Comisia Economică a aprobat textul, iar acesta urmează să fie discutat în sala de plen. Între timp, producătorii de cereale s-au pronunțat împotrivă și au avertizat că vor organiza proteste în Bulgaria.

În luna mai, UE a prelungit cu un an importul scutite de taxe vamale de produse agricole ucrainene pentru a ajuta Kievul aflat în conflict, ale cărui principale canale de export prin Marea Neagră au fost întrerupte de Rusia.

Acest lucru a dus la dublarea exporturilor de cereale ucrainene către Europa, fapt din cauza căruia cele mai afectate au fost cinci țări – Bulgaria, România, Polonia, Ungaria și Slovacia.

După ce le-a acordat inițial un ajutor financiar…Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri