4.1 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Guvernul României, lansat într-o misiune imposibilă

Publicat pe


Săptămâna toridă de august a fost marcată de neliniștea ce răzbate dinspre Guvern în legătură cu creșterea impozitelor și taxelor.

Marcel Ciolacu încearcă tot felul de scheme, se întâlnește cu „partenerii” din PNL, căutând o soluție magică – să crească dările, iar oamenii să rămână, cât de cât, mulțumiți.

E o încercare cu adevărat dificilă, aș spune, imposibilă.

Deși e cald, iar multă lume e în vacanță, printre imaginile și clipurile video cu valuri, plaje, munți și băuturi reci și exotice, care inundă rețelele sociale, apar frecvent mesaje de nemulțumire la adresa guvernului și a dezbaterilor despre mărirea taxelor.

Marcel Ciolacu a ajuns mai repede decât se aștepta la răscruce. Deficitul bugetar din acest an va sări de 6%, iar România, până în 2024, trebuie să ajungă la unul de maximum 3% din PIB, conform regulilor europene.

Chiar dacă aceste cifre sunt doar niște repere, marea problemă a coaliției PSD-PNL e faptul că economia e tot mai vulnerabilă. Creșterea economică bazată pe consum s-a evaporat odată cu mărirea dobânzilor pe piețele internaționale, cheltuielile bugetare sunt uriașe, iar dezvoltarea e pusă sub semnul întrebării în lipsa investițiilor publice consistente.

Mărirea galopantă a prețurilor a produs o nemulțumire profundă în societate, iar, acum, prim-ministrul trebuie să vină în fața oamenilor și să anunțe că vor crește taxele.

O operațiune extrem de dificilă într-o țară în care impozitarea muncii e mai mare de 42%.

PSD a început din urmă cu câteva luni să propage în societate ideea că România e o țară cu impozite mici, o teorie falsă, dar care crea loc propunerilor de creștere a taxelor.

Povara impozitelor de pe umerii cetățenilor e asemănătoare cu cea din statele europene nordice, cunoscute pentru politicile de integrare și protecție socială. 

Ceea ce nu e cazul în România, o țară în care traficanții de persoane s-au asociat cu membri ai guvernului, formând adevărate rețele de exploatare a persoanelor în vârstă, bolnave și singure. E vorba de șocantul scandal al azilelor groazei care a dus la demiterea a doi miniștri PSD.

Pe lângă problema creșterii taxelor, Marcel Ciolacu trebuie să-i convingă pe români că va duce la capăt o reducere semnificativă a cheltuielilor bugetare.

World News - July 14, 2023
GUVERN. Marcel Ciolacu trebuie să concedieze pilele politicienilor și să mărească taxele – o misiune imposibilă – Foto: Hepta.ro

În opinia mea, propunerile venite de la guvern pe acest subiect sunt frecție la un picior de lemn. 

Atât liderii PSD cât și cei ai PNL sunt prizonierii sistemului privilegiilor stat, ai slujbelor publice bine plătite, din care o parte din bani se întorc la partid și în buzunarele șefilor politici.

Într-un deceniu și jumătate, cât a trecut de la marea criză economică globală, a fost creată o caracatiță de poziții și funcții, fără niciun folos, doar pentru a…Sursa: spotmedia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri