7.3 C
București
vineri, 24 martie 2023

Habitatul păsărilor și al castorilor, distrus de curățenia de primăvară?

Publicat pe



ARAD. În zona centrală a orașului, cu începere din Parcul Europa, muncitorii au curățat zona dintre albia minoră a Mureșului și parcuri. Iar prin curățarea zonei nu s-a înțeles doar scoaterea gunoaielor aruncate de arădeni sau aduse de apele râului, ci și defrișarea arbuștilor și copacilor tineri crescuți acolo în ultimii ani. Momentul ales a fost și el unul prost, spun specialiștii. Păsările urmează să depună ouă și s-au trezit cu majoritatea cuiburilor distruse și cu locurile în care ar fi putut cuibări defrișate.

Pe suprafețe mari, albia râului a fost defrișată, astfel că animalele sălbatice sunt nevoite să își caute alt adăpost.

„S-au văzut în această zonă doborâturi, doborâturi făcute de castori. A fost un habitat al castorilor care s-a stricat, a fost o zonă plină de vegetație specifică, ceea ce asigura un habitat perfect pentru păsăret, pentru mamifere acvatice, pentru nevertebrate. Constat cu părere de rău că habitatul castorilor a fost afectat, cel puțin pe malul dinspre oraș, sper să nu se treacă și pe partea cealaltă (spre cetate – n.r.), unde se observă că încă au rămas arbori care constituie hrana castorilor Castorii au reapărut aici de prin anul 2010 și an după an am văzut cum crește numărul lor. Încă încerc să găsesc motivul pentru care s-au făcut aceste curățiri care afectează destul de mult habitatul. Sunt afectate în special unele grupuri de păsări, inclusiv rațele, care sunt vizibil afectate, se vede cu ochiul liber că sunt afectate, nu mai au unde să se adăpostească, nu mai au hrană, nu vor mai avea loc să depună ouă”, spune Gabriel Herlo, specialist în științele vieții, biolog în cadrul Parcului Natural „Lunca Mureșului” de mai bine de un deceniu.

FOTO: E.R.

Ce spun arădenii?

Părerile arădenilor despre lucrările efectuate pe malul Mureșului sunt împărțite. În timp ce unii sunt de părere că e mai important ca parcul să arate bine, alții consideră că ar fi trebuit pusă pe primul loc viața animalelor sălbatice.

„E dezamăgitor, nu înțeleg de ce trebuie să distrugem natura peste tot pe unde trecem. Trăiau foarte multe animale sălbatice pe aici și erau protejate cumva de toată amorfa crescută aici. Acum toți câinii se vor putea duce să se bălăcească în Mureș și animalele nu vor mai avea liniște să cuibărească, să crească pui. Nu înțeleg care e scopul acțiunii”, spune o arădeancă.

Curățenie trebuia făcută, dar trebuia respectat și habitatul. Am auzit și păreri pro, și contra castorilor, dar nu știu ce să zic, nu mă pricep. Cea mai bună era o cale de mijloc, un pic trebuia curățat, pentru că era prea de tot – suntem totuși în centrul orașului. Dar să spun dacă au făcut bine sau nu, nu știu să spun, pentru că nu mă pricep”, e de părere o altă trecătoare, în timp ce o altă arădeancă spune că autoritățile ar fi trebuit să solicite părerea specialiștilor înainte să se apuce de lucru, nu după „comiterea faptei”.

Soluția… relocarea?!

Am ascultat și ce au de spus cei de la Administrația Națională „Apele Române”, care se ocupă (și) de administrarea, exploatarea și întreținerea albiilor minore ale apelor, a cuvetelor lacurilor și bălților, în starea lor naturală sau amenajată, a falezei și plajei mării, a zonelor umede și a celor protejate, aflate în patrimoniu. Soluția propusă de aceștia, prin vocea inginerului șef Marcel Ostafe, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad? Relocarea animalelor sălbatice!

„În fiecare an avem lucrări de întreținere a cursurilor de apă și decolmatări. În această primăvară am avut lucrări de defrișări, curățiri de vegetație, și pe zona municipiului Arad. Legat de habitatul care este posibil să fi fost deranjat, menționez că nu am avut cunoștință că ar exista specii care să fie deranjate. Vom lua legătura cu cei de la agenția ariilor protejate, pentru a vedea dacă sunt ceva specii care ar putea fi deranjate, ca să găsim o soluție să le relocăm”, a declarat ing. Marcel Ostafe.

Acum, după ce castorii au fost readuși în zonă după două secole, specialiștii speră ca animalele sălbatice să nu fie alungate de defrișările făcute.





Sursa: www.aradon.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri