1.6 C
București
miercuri, 29 martie 2023

HSBC plătește 1 liră sterlină pentru a salva divizia britanică a Silicon Valley Bank, după discuții care au durat toată noaptea (CNBC)

Publicat pe


HSBC a anunțat luni un acord pentru a cumpăra filiala din Marea Britanie a creditorului american Silicon Valley Bank, un start-up tehnologic aflat în colaps, în urma unor discuții care au durat toată noaptea, transmite CNBC.

HSBC a confirmat că filiala sa din Marea Britanie, HSBC UK Bank, a fost de acord să achiziționeze SVB U.K. pentru 1 liră sterlină (1,21 dolari). Activele și pasivele societății-mamă a SVB U.K. sunt excluse din tranzacție. Achiziția “consolidează franciza noastră de servicii bancare comerciale și ne sporește capacitatea de a deservi firmele inovatoare și cu creștere rapidă, inclusiv în sectoarele tehnologiei și științelor vieții, în Marea Britanie și la nivel internațional”, a declarat Noel Quinn, directorul general al grupului HSBC.

“Clienții SVB U.K. pot continua să efectueze operațiuni bancare ca de obicei, știind că depozitele lor sunt susținute de soliditatea, siguranța și securitatea HSBC”

ncepând de vineri, SVB U.K. avea împrumuturi de aproximativ 5,5 miliarde de lire sterline și depozite de aproximativ 6,7 miliarde de lire sterline, cu un profit înainte de impozitare de 88 de milioane de lire sterline pentru întregul an 2022, a subliniat HSBC în comunicatul de luni. Banca se așteaptă ca valoarea capitalului tangibil al SVB U.K. să fie de aproximativ 1,4 miliarde de lire sterline, dar a adăugat că “calculul final al câștigului rezultat din achiziție va fi furnizat în timp util”.

Vânzarea, facilitată de Banca Angliei în urma consultării cu Trezoreria britanică, va proteja depozitele clienților SVB U.K., a precizat Trezoreria într-un comunicat.

Ministrul britanic de finanțe, Jeremy Hunt, a subliniat că tranzacția “asigură că depozitele clienților sunt protejate și că aceștia vor putea să facă operațiuni bancare în mod normal, fără sprijinul contribuabililor”.

“Sectorul tehnologic din Marea Britanie este cu adevărat lider mondial și are o importanță uriașă pentru economia britanică, susținând sute de mii de locuri de muncă”, a adăugat el.

Hunt declarase duminică că administrația britanică și Banca Angliei lucrează pentru a “evita sau minimiza” eventualele daune rezultate din sucursala britanică a SVB.

În paralel, autoritățile de reglementare din SUA au aprobat duminică planurile de sprijinire a deponenților și a instituțiilor financiare legate de compania-mamă americană SVB.

Departamentul de Trezorerie al SUA a desemnat atât SVB, cât și Signature Bank, cu sediul în New York, care a fost închisă duminică din cauza unor temeri similare de contagiune, ca riscuri sistemice, ceea ce îi permite să desființeze ambele instituții într-un mod care să protejeze deponenții.

Toby Mather, CEO și co-fondator al platformei de educație pentru copii Lingumi, a fost client al SVB în ultimii șapte ani, depunând 85% din banii companiei la creditorul aflat în dificultate. El a declarat luni pentru CNBC că achiziția HSBC a provocat un “mare suspin de ușurare” pentru startup-urile britanice.Sursa: economedia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri