4.4 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Imagini filmate pe ascuns în Marea Egee: migranți urcați cu forța în barca Gărzii de Coastă și abandonați de greci pe o plută VIDEO

Publicat pe


Sambata, 20 Mai 2023, ora 22:38

1923 citiri

Momentul în care migranții sunt încărcați cu forța pe o barcă a Gărzii de Coastă FOTO New York Times

Guvernul grec se confruntă cu o nouă condamnare a politicilor sale de migrație, cu câteva zile înainte de alegerile generale, care vor avea loc duminică, 21 mai, după ce au fost difuzate imagini video care înfățișează expulzarea forțată a solicitanților de azil care căutaseră adăpost în Grecia.

Cu doar 48 de ore înainte de deschiderea scrutinului, administrația de centru-dreapta a premierului Kyriakos Mitsotakis a fost pusă în defensivă de imaginile cu „respingerea” imigranților ilegali. Imaginile, realizate de un activist austriac pe insula Lesbos luna trecută, au fost date publicității de New York Times vineri, 19 mai, după ce au fost „verificate” de publicația americană.

VIDEO New York Times

„De ani de zile, activiștii și jurnaliștii au cercetat afirmațiile conform cărora autoritățile elene împing ilegal migranții de la granițele Greciei, dar dovezile concrete au fost fragmentare”. „Guvernul elen a negat în mod constant maltratarea migranților. Videoclipul poate fi cea mai acută dovadă de încălcare a legilor internaționale și a regulilor UE care reglementează modul în care trebuie să fie tratați solicitanții de azil”, a adăugat activistul austriac.

VIDEO New York Times

Refugiații, descriși ca somalezi, eritreeni și etiopieni, sunt conduși într-o dubă albă „nemarcată” într-un loc îndepărtat de pe insula din Marea Egee, înainte de a fi forțați să urce într-o barcă gonflabilă de mare viteză de bărbați ale căror fețe sunt ascunse de cagule. Barca îi transferă apoi pe o navă a pazei de coastă elene, care îi abandonează pe barcă gonflabilă în mijlocul Mării Egee. Acolo sunt lăsați în derivă înainte de a fi ridicați de paza de coastă turcă.

VIDEO New York Times

„Nu ne așteptam să supraviețuim în acea zi”, a spus Naima Hassan Aden, o tânără de 27 de ani din Somalia, care a trăit această încercare cu copilul ei. „Când ne-au urcat pe pluta gonflabilă, au făcut-o fără milă.” Incidentul a avut loc pe 11 aprilie, potrivit publicației.

Anterior, „ respingerile ” ar fi avut loc pe mare, unde autoritățile elene susțin că le este permis prin lege să respingă migranții fără acte care încearcă să intre pe teritoriul suveran al țării. Expulzarea surprinsă în videoclip nu are loc pe mare, sau chiar în ape internaționale, ci pe uscat în interiorul teritoriului UE, unde solicitanții de azil au ajuns în siguranță.

Întoarcerea forțată a persoanelor care caută refugiu de război și persecuție încalcă legile adoptate de națiunile occidentale civilizate, inclusiv Convenția de la Geneva din 1951, care conturează protecția juridică a refugiaților. Grecia, la fel ca toate…Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri