Resturile submersibilului „Titan” găsite în apropierea epavei Titanicului sunt compatibile cu o „implozie catastrofală” a submarinului, a declarat joi Garda de Coastă americană, în cadrul unei conferințe de presă la Boston.
Contraamiralul de flotilă în rezervă Constantin Ciorobea a declarat pentru B1 TV că este posibil inclusiv ca implozia să se fi produs ca urmare a ciocnirii submarinului de epava Titanicului.
„Este evident că a fost o implozie. La acea adâncime, 4.000 de metri avem de peste 400 de ori presiunea atmosferică, față de ce avem noi în ambianța de la suprafața mării, în jurul nostru. Este o presiune imensă acolo. Dacă într-adevăr, submersibilul a lovit o parte sau ceva din corpul Titanicului s-ar putea ca aceasta să fi produs implozia. Orice fisură creată în corpul submersibilului inevitabil va produce această implozie, presiunea din jur va strânge totul în jur ducând la această împrăștiere de resturi pe suprafața descrisă de Garda de Coastă.
Cred că au găsit aceste resturi pentru că partea din pupa submersibilului este greu de confundat, are o formă deosebită și nu poate fi confundată. Probabil, în mod cert s-au găsit aceste resturi, în mod cert submersibilul a făcut implozie. Cei cinci exploratori din păcate au fost declarați pierduți”.
Contraamiralul Constantin Ciorobea a mai precizat că submersibilul folosit de exploratori nu era omologat de o autoritate independentă în domeniu:
„Ar trebui menționat faptul că acest submersibil a fost creat împreună sau designul a fost creat împreună cu NASA. Tehnologie nouă a fost încorporată.
Corpul era din fibră de carbon întărit cu titan, deci trebuia să reziste la astfel de presiuni. Acest submersibil nu a fost omologat de o autoritate națională în domeniul activităților de scafandrii sau de scufundare. Este un echipament nou dar nu a fost verificat și a vizat de o a treia parte, o agenție neutră care să aibă niște standarde”.