2.7 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022

În Elveția, aproape un sfert din populație deține arme, dar rata crimelor e aproape zero. Ce reguli aplică diferit

Publicat pe


Totul are legătură cu un set de reguli pe care elvețienii au fost învățați să le respecte, scrie Business Insider, care trece în revistă reglementările privind utilizarea armelor în această țară. Asta în condițiile în care, prin comparație, în Statele Unite ratele deceselor provocate de arme sunt acum cele mai ridicate din ultimii 20 de ani și reprezintă principala cauză de deces în rândul copiilor și adolescenților.

Folosirea corectă a armelor

În fiecare an, în Elveția are loc un concurs de tir pentru copii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani. Knabenschiessen din Zurich este un festival anual tradițional care datează din anii 1600, iar din 1991 la competiție pot participa și fete.

Copiii trag la țintă cu puști de serviciu ale armatei elvețiene, iar concursul pune preț pe acuretețe mai mult decât orice.

Neutralitatea armată

A avea cetățeni înarmați a ajutat la menținerea neutralității Elveției timp de mai bine de 200 de ani, notează sursa citată. Poziția elvețiană este una de „neutralitate armată”. Elveția nu a fost implicată în niciun conflict armat internațional din 1815, dar unii soldați ajută la misiuni de menținere a păcii în alte zone ale lumii.

Mulți elvețieni văd deținerea de arme ca parte a unei datorii patriotice de a-și proteja țara. Spre deosebire de SUA, Elveția are serviciul militar obligatoriu pentru bărbați. Guvernul oferă tuturor bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani considerați „apți pentru serviciu” un pistol sau o pușcă și instruire privind folosirea lor. Ulterior, ei pot cumpăra și păstra armele de serviciu, dar trebuie să obțină un permis pentru ele.

În anul 2000, mai mult de 25% dintre elvețienii care dețineau arme au declarat că le-au păstrat pentru serviciul militar sau de poliție, în timp ce mai puțin de 5% dintre americani au spus același lucru.

În același timp, țara are aproximativ 2 milioane de arme private, o cifră care a scăzut în ultimul deceniu.

Guvernul elvețian estimează că aproximativ jumătate dintre armele private din țară sunt foste puști de serviciu. În 2007, Elveția avea al treilea cel mai mare raport de arme de foc civile la 100 de locuitori (46), fiind întrecută doar de SUA (89) și Yemen (55), potrivit datelor Small Arms Survey. Cifrele sunt însă în scădere, Universitatea din Sydney estimează acum că există aproximativ o armă civilă pentru fiecare trei elvețieni.

În Elveția, aproape un sfert din populație deține arme, dar rata crimelor e aproape zero. Ce reguli aplică diferit
Guvernul Elvețian oferă tuturor bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani considerați „apți pentru serviciu” un pistol sau o pușcă și instruire privind folosirea lor. | Foto: EPA

Vânzătorii de arme urmează proceduri stricte de licențiere

Autoritățile elvețiene decid la nivel local dacă acordă oamenilor permise pentru arme. În același timp, ele păstrează un jurnal al tuturor celor care dețin o armă în cantonul lor, deși pentru puștile de vânătoare și unele arme lungi semiautomate nu este nevoie de permis.

ÎNREGISTRĂRI cu întoarcerea lui Secureanu. 2016: „Bă idioato, eu sunt managerul, f*****-n cap!”. 2022: „Scrie, bă, demisia!”

Poliția poate să consulte un psihiatru sau să ia legătura cu autoritățile din alte cantoane ca să verifice un potențial cumpărător de armă.

De asemenea, legile elvețiene sunt concepute astfel încât să împiedice pe oricine este violent să dețină o armă.

Persoanele care au fost condamnate sau sunt dependente de alcool sau droguri nu au voie să cumpere arme în Elveția.

Cei care doresc să poarte arma asupra lor în „scopuri defensive” trebuie să demonstreze că pot încărca, descărca și trage în mod corespunzător și trebuie să treacă un test pentru a obține licența.

Elveția este una dintre cele mai bogate, sănătoase și fericite țări din lume

În Raportul Fericirii Mondiale din 2019, ONU a clasat Elveția pe locul șase. Elvețienii s-au aflat în mod constant în fruntea acestei liste. În 2017, când țara a ocupat locul patru în rândul națiunilor lumii, autorii raportului au remarcat că aceasta are rezultate bune în ceea ce privește „toți principalii factori care susțin fericirea: grija, libertatea, generozitatea, onestitatea, sănătatea, veniturile și guvernare bună”.

Pe de altă parte, SUA au pierdut locuri în clasamentul fericirii în ultimele decenii, iar autorii raportului vorbesc despre „scăderea sprijinului social și creșterea corupției”, precum și despre problema dependențelor și depresiei.

Până să cucerească Ucraina, Putin și-a înfrânt economia. De ce sancțiunile internaționale asupra Rusiei rămân esențiale

Totuși, scrie Business Insider, Elveția nu este o țară perfectă când vine vorba de arme. Are încă una dintre cele mai mari rate de violență cu arme din Europa, iar sinuciderile reprezintă cea mai mare parte dintre decesele provocate de arme în această țară.

Legile mai stricte privind armele au dus însă la scăderea ratei deceselor.

Începând cu 2015, elvețienii estimau că doar aproximativ 11% dintre cetățeni și-au păstrat acasă arma eliberată de armată.

Armele rămân acasă

De asemenea, cei mai mulți dintre elvețieni nu au voie să-și poarte armele asupra lor. Permisele de transport ascuns sunt greu de obținut mai ales de către civili.

„Avem arme acasă, dar sunt păstrate în scopuri pașnice. Nu are rost să scoți arma din casă pentru că este ilegal să porți o armă pe stradă”, declara Martin Killias, profesor de criminologie la Universitatea din Zurich, pentru BBC în 2013.

Vânătorilor și trăgătorilor sportivi li se permite să-și transporte armele doar de acasă la poligonul de tragere și nu se pot opri de exemplu la cafenea cu pușca lor.

În plus, armele nu pot fi încărcate în timpul transportului pentru a preveni descărcarea accidentală într-un loc precum Starbucks, ceea ce s-a întâmplat în SUA de cel puțin două ori.Urmărește-ne pe Google News
Urmărește cel mai nou VIDEOSursa: www.libertatea.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri