Premierul Marcel Ciolacu va vizita marți fabrica din Otopeni a companiei producătoare de țigări Philip Morris, potrivit unui anunț al executivului. Vizita șefului guvernului vine în momentul în care chiar o autoritate guvernamentală, Institutul Național de Sănătate, arată că peste 50% dintre elevii de liceu au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile.
Ciolacu merge la Philip Morris pentru a celebra 30 de activitate în România a companiei multinaționale, una dintre cele mai influente din domeniu.
”Epidemia de fumat” în rândul adolescenților din România are loc pe fondul promovării agresive a tutunului încălzit și țigărilor electronice.
O analiză recentă a Direcției de Sănătate Publică Suceava arată că ”marketingul și comercializarea acestor dispozitive (țigări electronice și tutunul încălzit – n.red.) pot permite companiilor de tutun să ocolească interdicțiile de publicitate și consum în spații publice. Companiile de tutun au organizat campanii de marketing agresive pentru a introduce produsele de tutun încălzit în consum. Dispozitivele de încălzire sunt comercializate ca produse sofisticate, de înaltă tehnologie, care oferă utilizatorilor o modalitate de a se bucura de produse din tutun cu risc redus și fără fum. În cadrul strategiei de promovare, marketingul prin intermediul rețelelor sociale a fost un element cheie. Conform datelor din cel mai recent raport al OMS referitor la produsele nou emergente, există riscul ca folosirea țigărilor electonice și produsele de tutun încălzit în locuri publice unde fumatul este interzis să renormalizeze fumatul în spații publice”.
Noile produse de tutun, așa cum sunt ele denumite, reprezintă o ”chichiță” a industriei tutunului, care a reușit să ocolească toate reglementările în vigoare și să declanșeze o epidemie de fumat în rândul adolescenților, a explicat pentru G4Media Ramona Brad, președinta inițiativei civice ”2035 fără fumat”.
Deși reprezintă ultima modă în rândul tinerilor, noile produse de tutun sunt încă nereglementate în România. Industria tutunului a profitat de un vid legislativ și a impus pe piață aceste produse ocolind toate restricțiile în vigoare. Cu excepția reclamelor la TV, noile produse din tutun se pot promova agresiv prin publicitate stradală, online sau prin campanii promoționale.
Ele se pot livra prin curier – ocolind limita de vârstă și se pot fuma în spații închise. În plus, noile produse de tutun sunt promovate ca o alternativă sănătoasă la țigările tradiționale, deși mai multe studii demonstrează că nu sunt deloc lipsite de riscuri.
România are una dintre cele mai mari rate ale fumatului din Uniunea Europeană, de 32%, adică cu cinci milioane de fumători de țigări tradiționale. În 2020, 7% dintre europenii cu vârste între 15 și 24 de ani încercaseră cel puțin o…