25.5 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

În spațiu, rușii și americanii au rămas prieteni, spune astronautul american Mark Vande Hei

Publicat pe


La aproape o săptămâna după revenirea sa pe Terra, astronautul american Mark Vande Hei a mărturisit despre continuarea bunei înţelegeri între astronauţii americani şi cosmonauţii ruşi aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), în pofida opoziţiei totale între SUA şi Rusia în legătură cu conflictul din Ucraina, relatează Agerpres, conform AFP.

Astronautul Mark Vande Hei a aterizat în Kazahstan miercurea trecută la bordul unei capsule ruse Soiuz, alături de doi cosmonauţi, Anton Şkaplerov şi Piotr Dubrov.

Americanul s-a întors în Statele Unite şi a vorbit marţi la o conferinţă de presă la Houston, în Texas.

Cosmonauţii ruşi „au fost, sunt şi vor continua să fie prieteni dragi”, a spus el. „Niciodată nu am fost îngrijorat cu privire la capacitatea mea de a continua să lucrez cu ei”, a mai spus Mark Vande Hei.

El a confirmat că războiul din Ucraina a fost într-adevăr un subiect de conversaţie la bordul staţiei spaţiale (ISS). Însă discuţiile au fost „în mare parte despre ceea ce credeau ei despre asta şi aş prefera să vă spună chiar ei ce cred”, a adăugat Mark Vande Hei.

Moscova şi Washingtonul sunt parteneri în gestionarea ISS, iar NASA a dat asigurări în mod repetat că această cooperare va continua pentru moment fără incidente.

Însă directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, şi-a înmulţit declaraţiile naţionaliste pe reţelele de socializare şi a afirmat la jumătatea lunii martie că funcţionarea vehiculelor ruseşti care aprovizionează ISS va fi perturbată de sancţiunile occidentale impuse Moscovei după invazia din Ucraina.

Potrivit declaraţiilor sale, această situaţie ar putea chiar să provoace „o amerizare sau o aterizare forţată” a Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Mark Vande Hei a mărturisit că nu a urmărit reţelele sociale, însă a fost informat în legătură cu aceste declaraţii de către soţia sa.

„Am fost pur şi simplu prea încrezător în cooperarea noastră de până acum încât am considerat aceste mesaje pe Twitter a fi adresate unui alt public decât mie”, a mai spus el.

În vârstă de 55 de ani, Mark Vande Hei deţine recordul de zile consecutive petrecute în spaţiu de un astronaut american – 355 de zile.

Sursa Foto: Facebook/NASA. Credits: NASA/Thomas Pesquet (Mark Vande Hei)Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri