21.1 C
București
joi, 21 septembrie 2023

În vara 2023, războiul ruso-ucrainean se extinde la graniţele Poloniei şi României, dar şi la Moscova

Publicat peRusia bombardează porturile dunărene 

Rachete şi drone ar fi lovit porturile Reni şi Ismail, situate pe Dunăre, în apropierea graniţei româno-ucrainene.

Zona a fost atacată de drone care se deplasau în direcţia Izmail, Reni şi Kilia.

Pe 2 august, Rusia a atacat din nou porturile dunărene ale Ucrainei, inclusiv Izmail, iar locuitorii din Tulcea au putut urmări exploziile  de partea cealaltă a fluviului.

Potrivit analiştilor, Rusia nu ar intenţiona să intre într-un război cu NATO, ci încearcă să intimideze Occidentul, dar mai ales Ucraina care încearcă să-şi importe cerealele pe apele teritoriale ale României după încetarea Acordului de Cereale din Marea Neagră. 

În România au fost dislocate patru sisteme de artilerie autorpropulsată CAESAR de 155 mm din Franţa.

Trupele grupării Wagner se mobilizează în Belarus. Polonia, Lituania şi Letonia, pe poziţii 

De la începutul lunii iulie 2023, la o săptămână după rebeliunea Wagner din Rostov şi Voroneţ de pe 24 iulie,  şi amplasarea trupelor armatei private a lui Prigojin în Belarus, Polonia îşi întăreşte nivelul de securitate şi apărare la graniţă.

Guvernul polonez se teme că trupele Wagner ar putea declanşa atacuri directe sau ar putea provoca o criză la frontieră pentru a se infiltra în Polonia prin intermediul imigranţilor. 

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, susţine că grupul Wagner continuă să fie sub controlul Rusiei şi avertizează asupra riscurilor generate de transferul organizaţiei paramilitare ruse în Belarus.

La 1 august, ministerul polonez al Apărării a anunţat că va suplimenta trupele de la graniţa cu Belarus, după ce două elicoptere din Belarus au încălcat  spaţiul aerian al Poloniei. 

Pe 5 august, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda şi-a exprimat din nou îngrijorarea cu privire la prezenţa mercenarilor ruşi Wagner în Belarus, declarând că aceştia reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii ţării.

Lituania a luat deja măsuri pentru a consolida protecţia la graniţa cu Belarus şi cu regiunea Kaliningrad a Rusiei. 

Războiul la porţile Moscovei. Războiul naval din Marea Neagră se intensifică 

Pe 30 iulie şi 1 august, atacuri cu drone au fost efectuate aupra unui cartierul de birouri din capitala rusă după ce anterior, Ucraina a bombardat Belgorod şi Kursk. 

Ruşii i-au acuzat pe ucraineni pentru atacuri teroriste, deşi există zvonuri că regimul putinist şi-ar fi înscenat atacuri sub steag fals pentru a justifica mobilizarea din perioada următoare. 

Ucraina a intensificat atacurile asupra podului Crimeii din strâmtoarea Kerci şi a efectuat un atac asupra unui petrolier rusesc, precum şi asupra unei baze navale ruse din apropierea portului Novorossiisk. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei,…Sursa: www.mediafax.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri