0.9 C
București
luni, 4 decembrie 2023

Încă o lovitură pentru Rusia. JPMorgan a încetat săptămâna aceasta procesarea plăţilor pentru Banca Agricolă Rusă

Publicat peRusia a declarat vineri că banca americană JPMorgan a încetat săptămâna aceasta procesarea plăţilor pentru Banca Agricolă Rusă, transmite Reuters.

Moscova are o listă de cerinţe pe care doreşte să le îndeplinească înainte de a reveni la un acord, pe care l-a denunţat la 17 iulie, care a permis exporturile sigure de cereale ucrainene din Marea Neagră, în ultimul an.

În temeiul unui pact aferent – negociat şi în iulie 2022 – oficialii ONU au convenit să contribuie la facilitarea exporturilor ruseşti de alimente şi îngrăşăminte.

”De îndată ce se va face acest lucru, acest acord va fi imediat reînnoit”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat joi, reporterilor, că Washingtonul va continua să facă ”tot ce este necesar” pentru a se asigura că Rusia poate exporta liber alimente, dacă acordul pentru cereale de la Marea Neagră va fi reactivat.

O cerinţă cheie a Rusiei a fost reconectarea Băncii Agricole Ruse la sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

Conectarea a fost întreruptă de Uniunea Europeană în iunie anul trecut, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Ca o soluţie la această cerere, JPMorgan procesase unele plăţi de export de cereale ruseşti cu asigurări de la Washington.

Cu toate acestea, această cooperare a încetat săptămâna aceasta, a declarat vineri Ministerul de Externe al Rusiei.

”Canalul direct dintre Banca Agricolă Rusă şi JPMorgan, pe care Occidentul şi Naţiunile Unite au încercat să îl prezinte ca o alternativă funcţională la SWIFT, a fost închis pe 2 august”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, citată de presa rusă.

Organizaţia Naţiunilor Unite a refuzat să comenteze. Departamentul de Stat al SUA şi JPMorgan nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

În timp ce exporturile ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu fac obiectul sancţiunilor occidentale impuse după invazia Rusiei din februarie 2022 a Ucrainei, Moscova a declarat că restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările au împiedicat transporturile.

Cel mai important oficial pentru sancţiuni al Departamentului de Stat al SUA, James O’Brien, a declarat vineri că Rusia trebuie să fie clară cu privire la ceea ce cere şi ce înseamnă succes, sugerând că ar trebui să fie vorba cât de multă hrană şi îngrăşăminte ajung în lume.

”A formulat o serie de cereri diferite şi toate au de-a face cu diverse instituţii ruse care nu primesc servicii din sectorul privat. Am precizat clar că suntem pregătiţi să ajutăm în oricare dintre aceste chestiuni. Rusia exportă cantităţi record de cereale. Deci, dacă măsura este hrană pentru glob… plângerile Rusiei reprezintă acuzaţii minore despre un sistem care funcţionează foarte bine, a spus el reporterilor”, a spus O’Brien.

Rusia ar putea exporta cel…Sursa: stirileprotv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri