-1.6 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Indemnizația de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți, majorată cu 50%

Publicat pe


bani

Astăzi, în ședința de Guvern urmează a se discuta asupra posibilității de majorare a indemnizației de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți, precum și anumite facilități.

Este vorba despre un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.52/2011, proiect pus pe masă de Ministerul Muncii și referitor la care premierul Marcel Ciolacu a declarat că „ține mult”.

După cum a precizat Ciolacu înaintea ședinței de Guvern, este vorba despre o majorare cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți, promisiunea fiind că, prin același act normativ, vor fi acordate și facilități fiscale pentru părinți.

Majorăm nivelul de venituri supuse impozitului în perioada concediului de creștere a copilului. Astfel, plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.500 de lei”, a spus premierul Ciolacu.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, alte schimbări preconizate sunt modificarea prevederilor referitoare la concediul celuilalt părinte (de cel puțin 2 luni și nu o singură lună cum este reglementat în prezent), modificări și clarificări, printre care și clarificarea modalității de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului și/ sau a stimulentului de inserție în perioada cuprinsă între împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani sau 3 ani în cazul copilului cu dizabilitate și până la 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu dizabilitate, iar în această perioadă se produce o situație care poate genera un nou drept, sau a procedurii de acordare a indemnizației lunare, respectiv a stimulentului de inserție în cazul în care personalul din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță își modifică raportul de muncă/ de serviciu – în practică fiind înregistrate situații în care beneficiarii indemnizației sau ai stimulentului de inserție fie nu se mai încadrează în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță fie din sistemul civil se încadrează în sistemul de apărare, ordine publică.

Astfel, normele metodologice se modifică, după cum urmează:

  • la art.1 se clarifică situația persoanelor care se supun regulilor de coordonare a sistemelor de securitate socială, pentru acestea condițiile prevăzute de art. 12 din ordonanța de urgență fiind considerate îndeplinite, prin însăși aplicarea Regulamentului (CE) nr. 883/2004;
  • la art. 2 se completează reglementările existente cu procedura în cazul cumulului de drepturi pentru copii 0-2 ani și copii 3-7 ani, ordonanța reglementând cumulul de drepturi, însă nu și cum se realizează acesta. Astfel, cumulul se poate realiza fie de…Sursa: zin.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri