1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023

Înfruntarea dintre „Șapcă” și „Dovleac”: Cum a ajuns Bulgaria ostatică într-un război care pare desprins din Netflix

Publicat pe


Lupta sălbatică între procurorul-șef și fostul premier al Bulgariei reflectă criza statului de drept din această țară. Două personaje care altădată colaborau foarte bine încearcă acum să se distrugă, în timp ce țara e prinsă într-un blocaj politic prelungit.

Soarta statului de drept și a eforturilor de transformare a Bulgariei într-o democrație solidă a ajuns într-un moment crucial, scrie Politico.

În centrul crizei politice care blochează tranziția europeană a țării vecine se află rolul extrem de important al procurorului-general, Ivan Gheșev, pe care activiștii anticorupție și pro-democrație îl consideră unul dintre cele mai mari obstacole în calea alinierii la normele europene.

În vara anului 2020, Gheșev a fost ținta principală a unor proteste masive antimafie, iar demonstranții i-au cerut fără succes demisia. I se spune „Șapcă” fiindcă poartă des acest articol vestimentar.

Adversarul său este fostul premier bulgar Boiko Borisov, poreclit „Dovleac” din cauza capului său mare, un personaj la fel de agresiv.

Mafia protejată politic este omniprezentă, iar aria sa de interes include traficul de droguri și de arme, contrabanda și sifonarea fondurilor europene.

Protestatarii îi acuză pe procurorii atotputernici că se află în centrul structurii mafiote, având grijă ca niciun „pește mare” să nu ajungă în fața justiției în statul capturat de crima organizată.

Pare un scenariu inspirat din serialul „Narcos”, doar că, din fericire, în această țară balcanică cu 7 milioane de locuitori războiul de la vârful mafiei de stat nu e la fel de sângeros ca rivalitatea dintre cartelurile mexicane.

După ce a supraviețuit protestelor de stradă de acum aproape trei ani, Gheșev a devenit aproape imposibil de urnit de pe poziție, parțial pentru că s-a bucurat de o relație strânsă cu Borisov, păpușarul politicii bulgare, pe care l-a ajutat să iasă din închisoare anul trecut.

Între timp, relația dintre „Șapcă” și „Dovleac” s-a stricat și a declanșat un război civil la vârful statului, oferind un licăr de speranță pentru cei care îşi doresc o separare a apelor care va duce la reculul corupției.

Borisov a fost la un pas de a câștiga alegerile în aprilie, al cincilea scrutin din ultimii doi ani în Bulgaria, iar la nominalizarea lui pentru funcția de prim-ministru, politiciana Maria Ivanova Gabriel, a spus pe 11 mai că Gheșev trebuie să plece „din cauza prejudiciului adus prestigiului Justiției”.

Chiar dacă pare puțin probabil ca Maria Gabriel să devină premier, întrucât negocierile din coaliția lui Borisov s-au blocat, Gheșev a căutat să strivească pericolul din fașă, susținând săptămâna aceasta că sistemul politic încearcă să-l ucidă pe el și familia lui. „Șapcă” a mai spus că deranjează fiindcă vrea să atace…Sursa: spotmedia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri