16.8 C
București
duminică, 1 octombrie 2023

Inspectorii ANAF, intimidați și hărțuiți de multinaționale. Statul român evită să-i deranjeze pe străini

Publicat pe


Cei 3.700 de mari contribuabili din România, în cea mai mare parte multinaționale, sunt controlați de doar 230 de inspectori fiscali. Mai mult, salarizarea acestora este modestă, în condițiile în care riscurile și complexitatea muncii sunt enorme. Sindicaliștii din sistem ne spun că, atunci când se duc în controale la companiile străine, inspectorii fiscali sunt intimidați de armate de avocați și consultanți fiscali, unii dintre ei nume sonore de politicieni și foști miniștri sau foști șefi de prin ANAF, și hărțuiți cu plângeri penale de abuz în serviciu.

Statul român nu vrea să încaseze bani de la multinaționale, ca să nu se pună rău cu statele dezvoltate din UE, în fața cărora îngenunchează de fiecare dată. Peste 50% din încasările la buget vin de la cei 3.700 de mari contribuabili, unde optimizările fiscale, care cresc pierderile și scad profiturile, ajung să diminueze drastic veniturile bugetare. Pentru acești 3.700 de mari contribuabili, există Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul ANAF, un departament strategic al instituției, care ar fi trebuit să beneficieze de salarizare corespunzătoare complexității muncii și riscurilor aferente și al cărui personal ar fi trebuit să fie cel mai numeros posibil, pentru ca statul să reușească să încaseze mai mulți bani. Evident că nimic din toate acestea nu se întâmplă. Direcția are doar 230 de inspectori fiscali care se ocupă efectiv de controale și nici nu există vreo intenție de a majora numărul de angajați. Sindicaliștii din Finanțe ne spun că cei mai buni inspectori de la DGAMC au fost luați, în marea lor majoritate, de multinaționale sau au emigrat în departamente mai lejere, unde oricum primeau aceeași bani puțini. ”În ultimii trei ani, la DGAMC, personalul din activitatea de inspecție și administrare s-a redus la jumătate (în prezent sunt sub 500 angajați, inclusiv cu cei din serviciile suport, din care mai puțin de 230 angajați desfășoară activitate de inspecție fiscală, administrează 3.700 mari contribuabili și realizează 47% din totalul veniturilor colectate de ANAF). Chiar și în cadrul centralei ANAF există structuri cu rol important în identificarea riscurilor fiscale, controlul marilor averi, gestionarea cazurilor speciale, care funcționează cu personal cu mult sub nivelul necesar. Această situație are loc ca urmare a nerecompensării corecte a muncii depuse, a complexitatii acesteia, a riscurilor suplimentare asumate și a inexistenței unor instrumente manageriale de stimulare a performanței”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național Finanțe Publice – SindFISC.

Armată de avocați și consultanți fiscali

Sindicaliștii din Finanțe ne spun că inspectorii fiscali care se duc în control la multinaționale au o misiune foarte grea și trebuie să fie bine pregătiți din punct de vedere psihologic, pentru că armata…Sursa: www.national.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri