Luni, 18 Septembrie 2023, ora 23:01
2180 citiri
La două luni după revoltă eșuată împotriva conducerii Rusiei, Evgheni Prigojin a fost ucis într-un accident de avion în apropiere de Moscova, alături de membri de rang înalt ai companiei sale militare private Wagner Group, pe 23 august.
Deși cauza prăbușirii aparatului de zbor este încă neclară, președintele rus Vladimir Putin este suspectat că a orchestrat moartea liderului mercenarilor care a sfidat Kremlinul și conducerea armatei ruse luni de zile. O întâlnire dramatică la Kremlin, la scurt timp după rebeliunea eșuată, sugerează că Putin aștepta momentul potrivit când va putea prelua fără probleme Grupul Wagner, care devenise un jucător important în politica internă și externă a Rusiei.
Pe 29 iunie, la cinci zile după încetarea rebeliunii, Putin i-a adunat pe Prigojin și pe comandanții Wagner la Kremlin, potrivit publicației ruse Kommersant.
Putin a întrebat grupul dacă vor să lucreze sub un nou lider, Alekei Troșev. Comandanții au dat din cap afirmativ, dar Prigojin a fost neclintit: „Nu, băieții nu vor fi de acord cu asta”, a spus el, potrivit Kommersant.
Este posibil ca această întâlnire să-i fi pecetluit soarta lui Prigojin.
„Întâlnirea din 29 iunie dintre Putin, liderii Wagner și Prigojin a fost menită să arate dezacordul dintre Prigojin și comandanții grupului cu privire la viitorul organizației și, prin urmare, să pregătească liderii cu experiență ai grupului pentru eliminarea lui Prigojin”, spune Matthew Orr, analist al companiei de risc Eurasia, citat de Insider.
„Rapoartele întâlnirii – și lipsa unor cazuri notabile de disensiuni după moartea lui Prigojin – sugerează că întâlnirea și-a atins probabil obiectivele”, a spus Orr.
Alte două figuri cheie ale Wagner, Dmitri Utkin și Valeri Cekalov, au murit, de asemenea, în accidentul din 23 august. Utkin, despre care se crede că este cofondatorul grupului, a fost extrem de popular printre mercenari, mai ales cei din vechea gardă. Cekalov a supravegheat logistica, coordonând numeroase activități și operațiuni Wagner în Libia și Siria.
Cu acești trei oameni ieșiți din joc, este mai ușor să aduci Wagner sub controlul statului.
Orr a spus că Moscova își va folosi cel mai probabil serviciile de securitate și informații, în primul rând GRU și FSB, pentru a „consolida controlul asupra” comandanților Wagner și liderilor regionali, pentru a se asigura că operațiunile lor sunt aliniate cu interesele statului rus, în timp ce „rămâne din punct de vedere tehnic o organizație privată”.
„Operațiunile Wagner în Africa pe termen mediu și lung se pot confrunta cu o concurență sporită sau o eventuală absorbție din partea altor armate private strâns asociate cu Ministerul Apărării al Rusiei, cum ar fi PMC Convoi…