14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Inteligența artificială, mod de îmbogățire sau cale spre apocalipsă?

Publicat pe


La șase luni de la nebunia debutului ChatGPT, publicul încă nu poate decide dacă inteligența artificială este următorul boom de tip dot-com sau o mașinărie apocaliptică.

Atât entuziasmul, cât și teama nu sunt corecte, subliniază analiștii companiei de consultanță Fisher Investments. Inteligența artificială oferă oportunități, dar nu putem vorbi nici de  zorii unei lumi noi, nici de moartea celei vechi.

Termenul de inteligență artificială evocă viziuni teribile de roboți științifico-fantastici,  asemănătoare filmelor Terminator – viziuni complet nefondate care alimentează în parte exuberanța și teroarea de astăzi.

Realitatea este mai banală: IA se referă pur și simplu la „învățarea automată” – algoritmi care generează texte, imagini, videoclipuri, coduri informatice sau alte rezultate pe baza oceanelor de date absorbite prin programarea anterioară.

ChatGPT – o aplicație printre multe altele – este o formă de „inteligență artificială generativă” numită model lingvistic mare, capabilă să producă text aproape uman prin intermediul unor simple indicații. Acesta pare inteligent răspunzând la întrebări și scriind text. Dar nu face decât să regurgiteze programarea.

Cu toate acestea, hype-ul și îngrijorările abundă. Printre temerile celor care se tem sunt „deepfakes” (imagini, înregistrări audio sau video editate de IA pentru a modifica cuvintele sau acțiunile înregistrate ale cuiva), fraudele telefonice cu ajutorul vocilor clonate de IA și preocupările legate de securitatea cibernetică.

Sumbru, un oficial din domeniul securității cibernetice a avertizat că inteligența artificială este un potențial „eveniment de extincție” pentru omenire. Dar adepții IA spun că aceasta va „salva lumea” – sugerând nu numai un viitor utopic, ci și câștiguri masive ale investitorilor timpurii. Ambele tabere exagerează.

O serie de titluri anunță o avalanșă de investiții în inteligența artificială, umflând “o bulă care va exploda în curând”. Dar efectele sociale ale IA – fie că este vorba de locuri de muncă, de confidențialitate, de securitate sau de cu totul altceva – sunt încă necunoscute.

S-ar putea întâmpla lucruri bune. Sau rele. Sau ambele! Indiferent de asta, lucrurile bune și rele din societate se desfășoară încet, pe parcursul a mai multor ani, în fundal pentru acțiuni și în moduri neprevăzute.

Start-up-urile tehnologice care urmăresc inteligența artificială au atras bani din capital de risc cu ani de zile înainte de ChatGPT.Marile companii de tehnologie au folosit diviziile profitabile pentru a subvenționa cercetarea și dezvoltarea IA. Acestea aveau un avantaj față de micile start-up-uri finanțate cu capital de risc, deoarece puterea de calcul necesară pentru a antrena aceste sisteme este uriașă… și extrem de costisitoare.

În general, nimeni nu poate identifica la sigur câștigătorii și…



Sursa: www.national.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri