27.7 C
București
luni, 25 septembrie 2023

„Într-un cuvânt, minunat”. Turiştii care merg pe Drumul Vinului sărbătoresc culesul viilor cu muzică şi mâncare tradiţională

Publicat pePe dealurile scăldate de soare de lângă Ploieşti, zeci de turişti au încins hora şi cules strugurii, pentru a descoperi secretele unui vin cu tradiţie. Până şi copiii au intrat în joc.

„Am crescut într-o zonă viticolă, ieşeam în faţa curţii, vie în faţă, vie în spate, vie în stânga, vie în dreapta, aşa că pentru mine, adusă la oraş de la 7 ani, nu am mai văzut cum văd aici via şi a fost un moment foarte emoţionant, sunt la al doilea coş cules.”   

„Nostalgic, eu, pentru ea e prima oară, eu am prins şi în condiţii mai rudimentare, într-un cuvânt, minunat. Am cules deja, am şi mâncat.”

Pe un domeniu întins pe 40 de hectare, culesul strugurilor a devenit pentru turişti prilej de a petrece timp de calitate cu cei dragi. 

Marian Şerban, manager de vânzări: „Le oferim oaspeţilor relaxare, refacere, reconectare cu natura. Partea culinară se termină undeva în jurul orei 16.00, suficient cât oaspeţii să se bucure de bucate în tihnă, să inspire tot ce înseamnă teroarul şi frumuseţea şi energia acestui colţ de Rai. Avem două categorii de turişti, primii şi cei mai numeroşi care o percep ca pe ceva 100% inedit, mulţi dintre ei nu ştiu exact ce înseamnă procesul acesta de transformare a strugurilor în vin pentru ei e o întreagă călătorie de descoperire, în general împreună cu copiii, cea mai mare parte a oaspeţilor noştri sunt familii. Dar există şi celalată categorie, cea a nostalgicilor, a celor care au experimentat cândva, în copilărie această activitate a culesului viei şi vor să retrăiască clipa.”

Un an bun pentru viticultură

Recolta este una bogată anul acesta, iar transformarea stugurilor în vin un proces complex şi îndelungat. 

Marian Şerban, manager de vânzări: „Producem triada, cele trei sortimente de vin alb, roşu şi rose, toate cupaje. Pentru vinurile roşii vorbim de un procedeu în care pulpa şi pieliţa sunt lăsate în contact cu sucul pentru o perioadă ceva mai îndelungată de timp, versus pocesul de vinificaţie pentru vinurile albe sau rose, unde contactul acesta este de mult mai scurtă durată. Vinul trece prin procesul de fermentaţie, se decantează şi de acolo pot avea loc alte etape până la obţinerea vinului pe care-l îmbuteliem.”

Oamenii au sărbătorit culesul viilor cu muzică şi voie bună.

Nici bucatele  tradiţionale nu au lipsit. Pastrama de berbecuț la ceaun, ceafa de mangaliță şi îngheţata din vin au fost preferatele turiştilor. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!Sursa: observatornews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri