17.4 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Intrăm în Postul Paştelui. Tradiții și obiceiuri

Publicat pe


Postul Paștelui se mai numește și Postul Mare și în 2022 începe în prima parte a lunii martie, cu 40 de zile înainte de Paște, așa cum este tradiția. Anul acesta, Paștele pică în data de 24 aprilie, aşadar Postul începe astăzi, 7 martie.

Postul Paștelui de 40 de zile se încheie vineri, înainte de Sâmbăta lui Lazăr. Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor sunt considerate praznice aparte. Apoi urmează Săptămâna Patimilor, care este încadrată într-un regim mai aspru de postire. Înainte de Paște, creștinii țin Postul Mare, perioadă care face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei.

Ce nu se mănâncă în Postul Paștelui

În postul Paștelui, creștin ortodocșii adoptă o atitudine spirituală, se roagă și își curăță sufletul, dar nici nu consumă alimentele precum: carne, brânză, ouă, lapte și pește.

Dezlegare la pește în Postul Paștelui

Pe durata postului există și dezlegări la pește, zile în care cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegări la pește sunt: În ziua de Praznicul Bunei Vestiri – pe 25 martie; De Florii – în duminica dinaintea Paștelui, pe 17 aprilie.

Obiceiuri de Post

Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc. Totodată, în această perioadă se spune că este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Preotul este chemat la casa enoriașilor, unde are loc stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor.

 

Sursa: debanat.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri