13 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Ioana d’Arc, prezentată ca un personaj nonbinar într-o piesă care se va juca la teatrul lui Shakespeare din Londra

Publicat pe


O nouă producţie de la Globe Theatre din Londra, care explorează viaţa Ioanei d’Arc, o va înfăţişa pe legendara eroină franceză drept personaj nonbinar (care nu se identifică cu genurile feminin şi masculin), relatează DPA/PA Media.

 

Personajul istoric este celebru pentru că i-a condus neînfricată pe francezi în bătălii împotriva soldaţilor englezi în Războiul de 100 de ani.

Conducerea teatrului susţine că piesa „I, Joan” („Eu, Ioana”) va „oferi posibilitatea unui alt punct de vedere”, după lansare, la sfârşitul acestei luni.

Twitter/ Shakespeare’s Globe

Rolul principal va fi interpretat de Isobel Thom, care foloseşte şi pronumele pentru persoane nonbinare, iar scenariul a fost adaptat pentru a schimba pronumele sfintei franceze.

Citește și


Americanii cer scoaterea lui Shakespeare din școli pentru că promovează ”masculinitatea toxică” și ”supremația albă”

„De secole, Ioana a fost o emblemă culturală portretizată în nenumărate piese de teatru, cărţi, filme etc.”, a declarat Michelle Terry, directoare artistică a teatrului.

”Shakespeare nu s-a temut de disconfort, și nici The Globe”

„Istoria a oferit nenumărate şi minunate exemple despre Ioana portretizată drept femeie. Această producţie nu face decât să ofere posibilitatea unui alt punct de vedere. Acesta este rolul teatrului: de a pune pur şi simplu întrebarea „şi dacă?”, a adăugat Michelle Terry.

„Teatrele produc piese, iar în piese orice poate fi posibil. Shakespeare nu a scris piese de teatru precise din punct de vedere istoric. A luat personaje din trecut pentru a pune întrebări despre lumea din jurul lui. Shakespeare nu s-a temut de disconfort şi nici The Globe”, a spus directoarea artistică referindu-se la denumirea după care este cunoscut Globe Theatre.

Un comunicat publicat pe site-ul teatrului afirmă că instituţia s-a „angajat să devină o organizaţie incluzivă şi diversă”, dispusă să facă o „schimbare necesară”.

„Ne propunem să creăm o cultură şi un mediu în care experienţa tuturor la Shakespeare’s Globe să fie egală, incluzivă şi echitabilă”, se arată în text.

Piesa „I, Joan” se va juca în perioada 25 august – 22 octombrie.

 Sursa: stirileprotv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri