15.6 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023

Iohannis, Ciolacu și Ciucă participă la Ziua Marinei Române

Publicat pe


Președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, și-au anunțat prezența la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Marinei Române de la ora 10.00, în fața Comandamentului Flotei din Constanța.

La eveniment vor fi prezenți și ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Ceremonia de la Constanța va începe cu ridicarea pavilionului, geacului și marelui pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Național al României și cu executarea a 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești. După alocuțiunile persoanelor oficiale și serviciul religios vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari care își dorm somnul de veci în adâncurile apelor.

Zeul Neptun își va face apariția din largul mării, printr-o poartă de apă asigurată de remorcherele multifuncționale „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”, pentru a da startul demonstrațiilor, concomitent cu salutul de deschidere a exercițiului executat de elicoptere și ambarcațiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene. Momentul va fi urmat de defilarea Navei-școală „Mircea”, ambasadorul onorific al României pe mările și oceanele lumii, avându-i pe vergi pe cadeții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pentru a saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri parașutiști.

Potrivit Ministerului Apărării naționale, inserția unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migrației ilegale pe mare și manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvențele Exercițiului demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023. La finalul acestuia, navele și aeronavele militare participante vor defila prin fața publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, după care va avea loc defilarea Gărzii de Onoare. Concomitent, pe mare vor defila veliere și ambarcațiuni civile, aeronave vor evolua în acrobații aeriene, iar pe uscat Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Sursa: jurnalul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri